Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Project Familie Pompoen betrekt consumenten bij zaadvaste rassen

“Als ik zaadvaste rassen teel, trekt het gewas mijn aandacht”, zegt Warmonderhof-tuinder Isabel Duinisveld. “Hybride rassen vinden de leerlingen en ik saai, omdat alle planten hetzelfde zijn." Nu wil Isabel met haar project Familie Pompoen ook consumenten betrekken bij zaadvaste rassen, het selecteren van zaden en bij haar zoektocht naar de lekkerste pompoen. “Iedereen mag zaden terugsturen en door mee te doen met deze actie zelf ervaren dat deze zaden vruchtbaar zijn. Wie meedoet hoort bij de Familie Pompoen.”

Waarom kies je voor zaadvaste rassen?
“Van zaadvaste rassen kun je zaden oogsten en opnieuw uitzaaien. Bij hybride rassen kan dat niet: die ontstaan door twee verschillende verzwakte ouderlijnen te kruisen. Dat levert één generatie een uniform supergewas op, maar als je er zaad van oogst en weer uitzaait, krijg je chaos: allerlei verschillende planten die voor landbouw niet bruikbaar zijn. Als je hybriden teelt zie je die chaos nog niet, maar die zit al wel in het gewas. Wat betekent dat voor de gezondheid van de plant, als je er niet mee verder kunt telen? En wat doet het met je lijf als je deze groente eet? Dat vraag ik me af.”

Wat is het verhaal achter de Familie Pompoen?
“Ik heb 5 jaar geleden zaden gekocht van de Marina di Chioggia-pompoen omdat die erg lekker is. Van de mooiste en lekkerste pompoenen bewaarde ik de zaden en zaaide die steeds opnieuw uit. Naast de smaak is ook de geur belangrijk. Ze mogen groot zijn, maar niet te groot. Tot 4 kilo. En niet teveel pukkels op de schil. Na 5 jaar selecteren zijn de pompoenen veranderd. Ze hebben hun karakter en smaak nog, maar zijn van groen oranjebruin geworden. Ik noem ze familiepompoenen.”

Een pompoen van 4 kilo is wel groot!
“Dat is het mooie: de familiepompoen is een hele sociale pompoen. Je kunt natuurlijk een deel in de vriezer doen, maar het is leuker om stukken uit te delen aan je buren of je vrienden en je familie. Vandaar de naam. Hij doet het ook fantastisch bij een buurtbarbecue: schijven snijden, besprenkelen met olijfolie, knoflook en rozemarijn, en dan roosteren.”

Hoe kunnen pompoenliefhebbers meedoen?
“In het najaar oogsten we ze. Vanaf eind oktober kun je ze in de Odin winkels en via de Odin bezorgdienst kopen en meedoen aan de Familie Pompoen. Vond je hem lekker? Stuur dan 20 zaden terug. Dan maak je mij blij en bovendien maak je kans op een gezellig pompoen-diner met gerenommeerd kok Eric van Veluwen. Wanneer we de teruggestuurde zaden in de lente zaaien, krijg je een uitnodiging. Want wanneer we familiepompoenen zaaien is het toch geweldig als de hele Familie Pompoen meedoet?! Naast Odin doen ook Stichting Demeter, Coöperatie De Zaderij, Stichting Warmonderhof en Hofweb mee. We hopen dat dit project de komende jaren kan uitbreiden naar meer biodynamische telers, meer gewassen en meer winkels.”

Meer info via Familiepompoen.nl.

Bron: Odin

Publicatiedatum: