Tholen - Nog een weekje slapen en dan is het zover voor Lema: in de loop van volgende week verwacht het bedrijf de eerste biologisch geteelde Soreli kiwi;s uit Griekenland. "Onze Soreli’s komen van een klein project, zo'n 70 km ten westen van Thessaloniki", vertelt Peter Abma van Lema. "Vanaf volgende week hebben we voor een periode van ongeveer vier weken 60 ton Soreli beschikbaar. Vanwege de hoge brix is de kiwi niet goed te bewaren in koelhuizen. Daarom moet het volledige volume in vier weken afgezet worden."

De variëteit Soreli is sinds 2008 op de markt. Sinds 2012 is de variëteit ook beschikbaar vanuit Griekenland. "De teelt van Soreli in Griekenland is nu nog een klein project, maar dit willen we jaarlijks uitbreiden. In Griekenland is het klimaat perfect voor de teelt. Deze teelt gaat goed, maar er zijn natuurlijk ook uitdagingen. Belangrijk bij Soreli is dat die op het juiste moment geoogst wordt, dus met de juiste druk en de juiste brix. Op die manier kunnen we de consument een volle smaak garanderen." Hoewel de gele Soreli normaal gesproken ook een grote kiwi is, is dit niet het geval in het Griekse klimaat. "Ongeveer 70% van het fruit dat geoogst wordt, is maat 46, 42 en 39. Dit zien we echter niet als een nadeel, omdat de grootte niet van belang is voor onze klanten."

Lema Boutique
Voor Peter geeft het ook niet dat de bewaringsduur kort is. "Voor retailers is het moeilijk om een product voor korte tijd op te lijnen. Voor groothandelaren, bedrijven met abonnementen en home deliveries, is dat eenvoudiger. We bieden ons product aan in de 'Lema Boutique' op onze website. In die rubriek kunnen klanten lezen over dat ene speciale product dat wij voor een bepaalde, vaak korte, periode aanbieden. Hieronder vallen ook onze Griekse Soleri kiwi's."

Voor meer informatie:

Peter Abma
Lema
+31 639 456 050
peter@lema-organic.nl 
www.lema-organic.nl