Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw seizoen project Collegiale Keten van start

Woensdag 16 oktober was de eerste bijeenkomst van een nieuw seizoen in het project Collegiale Keten. Winkelier, consument, teler, distributeur, groothandel, de schakels in de voedselketen zijn vertegenwoordigd in dit project. Na de bedrijfsbezoeken van afgelopen jaar gaan de deelnemers nu een stap verder. De gedeelde waarden die in de vorige ronde gevonden en onderzocht zijn, worden vertaald naar de praktijk van alle dag. De methode om dit te bereiken is die van het kampvuur-gesprek. In elke bijeenkomst zal een van de deelnemers de rol van ‘Chief’ vervullen en een vraagstuk voorleggen aan de ander deelnemers die net als de ‘Chief’ een schakel zijn in de keten waarin zij allemaal werkzaam zijn. Aan het einde van de bijeenkomst neemt de Chief een besluit en committeert iedereen zich hieraan. Net als bij een besluit van een echt dorpshoofd.

Wat is de meerwaarde van een SKAL-certificering?
Afgelopen woensdag was de eerste kampvuur-bijeenkomst van dit seizoen. De Chief had een vraagstuk gekozen die veel bio-ondernemers zullen herkennen: ‘Wat is de meerwaarde van mijn SKAL certificering’. Biologisch is een wettelijk beschermde term, SKAL is de onafhankelijke controle-organisatie die toezicht houdt op de naleving van de regels. Daar horen dus ook controles bij. "Veel gedoe, het kost tijd, allemaal lijstjes bijhouden en het is nog hartstikke duur ook! Waarom niet het SKAL-certificaat opzeggen en lekker zo mijn groenten aan jullie leveren", was het voorstel van de Chief. Samen met zijn ketenpartners ontspon er een pittig debat. Wat bleek, voor consumenten heeft het biologische keurmerk wel degelijk meerwaarde. Het geeft zekerheid over hoe het product tot stand is gekomen. Ook voor de andere ketenpartners heeft het wegvallen van een certificaat direct gevolgen. Zij zijn immers ook gecertificeerd en moeten instaan voor de voeding die zij verhandelen / verkopen. De voedselketen van tegenwoordig is niet meer (uitsluitend) gebaseerd op basis van vertrouwen maar bewijzen zijn noodzakelijk. Daarbij speelt de controle van SKAL een cruciale rol. Conclusie van de Chief: "Ik hou mijn bio-certificaat, maar ik ga mij op een andere manier opstellen ten opzichte van de controle." Tot slot is het goed om consumenten te informeren over de tijd en kosten die zo’n SKAL controle met zich meebrengt, want dat blijkt voor veel ondernemers een groot struikelblok waar consumenten geen weet van hebben.

Het resultaat: samenwerken aan een duurzame voedselketen
Het verstevigen van de hele voedselketen, daar werkt het project Collegiale Keten aan. De methode van het kampvuur-gesprek is een manier om met elkaar te werken zonder dat er op dat moment handel is. In de eerste bijeenkomst zagen de medewerkers van het project de meerwaarde van schakels in de voedselketen die van hun eiland/erf/winkel komen en naar het belang van het geheel gaan kijken. Een appél op collegialiteit, een ander perspectief bieden waardoor de Chief een keuze kan maken, loyaliteit in de praktijk brengen en confronteren: ‘levert dit nu de vrijheid op waar je behoefte aan hebt?' Maar ook praktische tips. Zoals ga terug naar de oorsprong en vraag: waarom ook alweer SKAL? Kan het ook anders? Bijvoorbeeld iemand anders contactpersoon voor SKAL te maken binnen het bedrijf.

Voor meer informatie over het project Collegiale Keten: marion@collegialeketen.nl
www.collegialeketen.nl
facebook.com/Collegiale-Keten.

Publicatiedatum: