Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tonnie Vink teelt Procano RZ in Ens

“Smaaktomaat voor 500 grams-verpakking”

Wouters Green BV teelt biologisch 2,2 ha paprika’s en 2,9 ha tomaat. Met dit jaar voor het eerst Procano RZ in de hoofdrol. Tonnie Vink: “We waren op zoek naar een trostomaat met betere smaak. Eentje ook die goed past bij onze 500 grams verpakkingen. Daarin slaagt dit ras uitstekend. We krijgen volop reacties van klanten die deze tomaat lekker vinden.”

Zonder ervaring in de hoofdrol
Het liefst beproeft Vink zijn rassen eerst, maar met Procano had de biologische teler nul procent ervaring. Het hoge suikergehalte trok het bedrijf echter over de streep. En dus werd er de laatste week van januari geplant in de grond. De teler startte met geënt getopte planten op een onderlinge afstand van 40 cm (3,25 koppen/m²). “Ja, ruimer dan op substraat. In het begin werken we alleen met druppelaars in de grond. Daar proberen we dan zo generatief mogelijk mee te sturen. Net als met de temperatuur. In de nacht houden we de kas wat koeler, op 14 ºC. Overdag mag de temperatuur oplopen tot 20 à 22ºC.”

Eerste tros
Het resultaat was gelijk een hele mooie eerste tros tomaten. “Die oogstten we half april. Op de kwaliteit valt niks af te dingen: een vlakke tros met glanzende, rode vruchten van ongeveer 110 gram. Ze presenteren prima en smaken goed. De doorkleuring verliep vlot en gelukkig zien we weinig groene punten aan de trossen.” Wel merkt de teler op dat de tomaten iets te makkelijk loslieten. Alleen bij de eerste 3 trossen, daarna niet meer. “Volgens de kenners is er in het begin te weinig water gegeven. Wanneer we Procano volgend jaar weer telen, dan wordt dat zeker een aandachtspunt.” 

Open gewas
Vink snoeit alle trossen op 5 stuks. Zo kan de oogst 1 op 1 worden verpakt zonder dat de teler veel hoeft ‘weg te geven’. Procano heeft een prettig gewas om in te werken, merkt hij verder op. Het ras is niet lang.  “De planten zijn wel net wat langer gerekt dan bijvoorbeeld Cappricia RZ. Zeker in zomermaanden geeft dat een open en overzichtelijk gewas. Qua productie lopen we dit jaar nog net iets achter, dat is vooral een kwestie van vruchtgewicht en het jaar is natuurlijk anders. Ik hoop er nog een extra tros af te krijgen. Wie weet. Eén verbeterpuntje nog: sommige planten lijken gevoeligheid voor neusrot te vertonen. We hebben bladmonsters laten nemen en alle zouten waren op orde. Ook dit zou te voorkomen zijn met net wat meer water.”  Het ras is namelijk niet extra gevoelig op dit punt. “De afnemer is erg tevreden over het product. We hebben het hele jaar nog geen enkele opmerking gehad.”

Voor meer informatie: 
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl 

Publicatiedatum: