Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Leveranciers bijgepraat over de vele ontwikkelingen

Erik Does (Udea): "Deze schaalvergroting is essentieel voor de toekomst"

Tholen - Udea heeft haar leveranciers gisteren bijgepraat over de vele ontwikkelingen binnen en rondom het bedrijf. "We hebben echt kunnen laten zien welke belangrijke stappen we gezet hebben. Zelf heb ik uitgelegd waarom deze schaalvergroting zo essentieel is met oog op de toekomst. Zonder deze schaalgrootte hadden we veel van deze stappen niet kunnen zetten. Door nu enorm te investeren, kunnen we uiteindelijk de kosten veel beter gaan beheersen, wat heel belangrijk is in deze branche", vertelt Udea-directeur Erik Does.

Erik geeft aan verheugd te zijn over de reacties. "Veel leveranciers gaven aan het indrukwekkend te vinden wat we allemaal neer hebben gezet. En dan hebben we zeker nog niet alles kunnen laten zien, omdat we simpelweg tot over ons oren in het werk zitten en iets van halverwege de uitvoering zitten. Door het hele verhaal te vertellen, kweek je begrip. Ik heb de situatie vergeleken met de diverse team die roeien in een 'acht'. We werken met teams die op heel veel vlakken met en naast elkaar aan het knokken zijn om onze strategie vorm te geven. Hiermee brengen ze allerlei projecten binnen het bedrijf verder."

Erik Does aan het woord. Links van hem Steven van @VisueelVergader. "Hij heeft tijdens de presentaties zijn creativiteit de vrije loop gelaten. De vele verhalen heeft hij visueel samengevat in tekeningen en quotes. Hele bijzondere en waardevolle toevoeging", aldus Udea Veghel op twitter.

Hij erkent dat de verhuizing en implementatie van de nieuwe systemen niet zonder problemen verlopen zijn: "De strategie is op dit moment verder dan de uitvoering, maar ik ben heel tevreden over wat er voortvloeit uit de verschillende projecten. Daarvoor verdienen onze medewerkers een dikke pluim. De overname van Kroon verliep heel soepel en de overname van Natudis is in goede harmonie geregeld. We hebben assortimenten verhuisd naar Veghel en met 1/3 teruggebracht tot circa 6.000 producten. Bij dit alles kwam enorm veel kijken. Denk aan gesprekken met leveranciers en het herpositioneren en samenvoegen van merken. Evenals het ontwikkelen van nieuwe merken. En inmiddels is ook hetzelfde proces met Biofresh doorlopen."

Erik geeft aan dat met name het samenvoegen van het DKW-aanbod voor de nodige uitdagingen zorgde. "We hebben de afgelopen periode zeker niet optimaal kunnen presteren en zijn dieper weggezakt dan we gehoopt hadden. Reden om de verhuizing van DKW van ons oude DKW-pand naar onze nieuwbouw met een aparte ploeg te realiseren. We zien dat de dagelijkse operatie daardoor rust heeft gekregen en ik denk dat we in ieder geval in Veghel weer bijna op het oude niveau zijn. Met name het samenvoegen van het DKW-aanbod ging niet altijd soepel en door de vele tijdelijke tussenstappen viel het ook niet mee om zo goed als foutloos te werken. Hiermee hebben we met veel partijen te maken en iedereen had wat moeite om aan de nieuwe situatie te wennen. Ondertussen is toch ook het nieuwe warehouse management systeem live getrokken. Daar hebben we driekwart jaar aan gewerkt en die extra activiteiten naast de dagelijkse gang van zaken trekt een sterke wissel op de betrokken. We hebben de livegang beter dan ooit voorbereid en zo klein mogelijk gedaan. De fouten die ontstaan als het niet goed zou gaan, zijn inmiddels bijna niet meer te herstellen. Maar gelukkig zijn we ook over die hobbel heen en stimuleert de trots van de medewerkers die dit hebben gerealiseerd ons om onze strategie door te zetten."

Hans van Mierlo die de dag grotendeels had georganiseerd, vertelde via een mooie presentatie de toehoorders meer over de visie van Udea en allerlei activiteiten op het gebied van marketing. "Voor mij was dit genieten om steeds meer te zien hoe meer kundige mensen ons bedrijf verder brengen waardoor we nu flinke stappen zetten."

Na Hans gaf ook TV kok René Pluijm een motiverende presentatie waarbij duidelijk werd dat hij de Kerstdagen van Ekoplaza nog smaakvoller gaat maken. Stephan Blommendaal, Steven IJzerman en Marco Mulder hielden gezamenlijk een presentatie over de kwaliteit en ontwikkelingen in het assortiment. "Ook zij hebben een heel mooi verhaal verteld. Marco is pas een aantal weken bij ons in dienst en is afkomstig uit de reguliere handel. Hij beschikt over enorm veel kennis. Ik zie zijn komst ook als een mooi voorbeeld en direct gevolg van de vergroting van onze schaalgrootte. We kunnen hierdoor betere diensten leveren en de juiste mensen aantrekken. Mensen die willen bijdragen om anders om te gaan met ons voedsel en de boeren. Dat de schaalgrootte dit mogelijk maakt, is één van de mooie gevolgen van de ontwikkeling van ons bedrijf."

De aanwezige leveranciers kregen na afloop van de Leveranciersdag 2019 het blad 'Verbindend in biologisch' mee. Klik hier om dit te lezen. 

Voor meer informatie: [email protected] en www.udea.nl