Fins bio-soja alternatief wint eerste European Organic Food Innovation Award

Een Fins product van tuinbonen dat ontwikkeld werd door een bio-teeltbedrijf - Gobbas Gård - en een bio-restaurant - Härmän Rati (in Järvenpää) - is de winnaar van de eerste European Organic Food Innovation Award.

De finale van de wedstrijd voor bio-voedingsbedrijven werd begin oktober tijdens de Organic Food Day in Helsinki georganiseerd. 

Het winnende product, dat vooral aantrekkelijk is voor professionele keukens, wordt in de markt gezet als Fins bio-alternatief voor soja, dat veel top keukens niet willen gebruiken. Het kan ook tofu en room vervangen en kan op veel manieren gebruikt worden zoals in sauzen, ijs, mayonaise en yoghurt. Het innovatieve product is zo nieuw dat er nog geen naam voor is. 

De jury prees het tuinbonenproduct van Gobbas Gård en Härmän Rati om z'n veelzijdigheid, goede smaak en mogelijk gebruik in professionele keukens. Het winnende product werd ook als echt innovatief bestempeld. 

Ilkka Alarotu van de S Group vatte het standpunt van de jury samen met de opmerking dat er veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van dit product zijn. 

Tien bio-voedingsbedrijven namen deel aan de finale van de European Organic Food Innovation Award en legden hun innovaties met een korte pitch in het Engels uit. Volgens de jury was het concurrentieniveau van de wedstrijd hoog, waren de ideeën divers en vormden alle innovaties een potentieel succes. De 200 bezoekers van de bio-voedingsdag stemden op hun favoriet, een witte vegan brie-achtige kaas die gemaakt was van bio-cashewnoten door Jokilaakson Juusto Oy.

Bio-teler Aira Sevón van Gobbas Gård en chef Juha Ollila van Härmän Rati introduceerden het tuinbonenproduct in de finale en benadrukten beiden het belang van samenwerking. Een breed scala aan expertise was nodig om het product te ontwikkelen, zeiden ze. 

Het verhaal van het nog naamloze product begon toen Gobbas Gård nadacht over het verwerken van binnenlandse bio-tuinbonen in een gemakkelijk te gebruiken vervanging voor sojabonen in professionele keukens. Met de expertise van Härmän Rati werden de goede smaak en veel toepassingen gevonden. 

Het bio-tuinbonenproduct is bestand tegen hoge temperaturen en olie en schift niet. Daarnaast wordt het product niet alleen door Härmän Rati maar ook in Restaurant Jord en Maannos in Helsinki gebruikt. Het is tevens geschikt voor het bereiden van consumentenproducten. 

De European Organic Food Innovation Award wedstrijd werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd en heeft als doel het aanmoedigen van voedingsbedrijven om innovatieve bio-producten of diensten te introduceren. De winnaar van de wedstrijd ontving € 4.500 en de ontwerpdiensten van Pinta Marketing Agency ter waarde van € 5.000.

Naast Ilkka Alarotu, die optrad als juryvoorzitter, bestond de jury uit  Thimjos Ninios van MTK, Harri Hovi van K Group en Charlotte Aschim van Norwegian TotalCtrl.

De European Organic Food Innovation Award wedstrijd werd georganiseerd door Pro Luomu ry en het Founder Institute in samenwerking met Pinta Marketing Agency, S Group en K Group. 

Bron: ProLuomu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven