Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Met presentatie van Anton Nigten

Eerste wintervergadering Biowad trekt een volle zaal

Gisteren (maandag 14 oktober) heeft Biowad de eerste vergadering van het winterseizoen gehouden op de vaste locatie bij SPNA Kollumerwaard te Munnekezijl. Het bestuur van Biowad (vereniging biologisch akkerbouwers Groningen & Fryslân) mocht een volle zaal verwelkomen. "Of de interesse kwam uit de spreker of de overige agendapunten laten we in het midden, maar feit is dat beide de moeite waard waren", vertelt secretaris Pyt Sipma. Hij stuurde het volgende verslag in: 

Anton Nigten was gevraagd een presentatie te geven over onderzoek dat hij heeft verricht, maar vooral ook 'oud' onderzoek kwam op tafel. Als onderzoeker vanuit de WUR heeft hij zich een afwijkende visie op landbouwonderzoek aangemeten. Lag vroeger het zwaartepunt op landbouwkundig onderzoek, tegenwoordig lijkt een scheikundige basis de grondslag.

Er liggen prachtige onderzoeken te verstoffen die zeker de moeite waard blijken. Zo kan een aardappelplant (aangetoond) direct stikstof opnemen uit de atmosfeer en is de samenwerking plant en micro-organisme veel breder dan nu wordt erkend.

Ook is het verbazingwekkend dat er nog steeds geen langjarig vergelijkend onderzoek is naar verschillende meststoffen als compost, verschillende types stalmest, gesteentemeel en andere meststoffen.

Wormencompost is een voorbeeld van een meststof die veel voordelen kent. Ook mest mengen met grond is een goede manier om verliezen te verminderen.

Ook al doet biologische landbouw het beter qua bemesting (benutting en C opslag) dan gangbaar/kunstmest, het is geen reden om achterover te leunen. De verhoudingen van de mest zijn vaak te verbeteren wat uiteindelijk zou resulteren in betere mest en betere gehalten aan bijvoorbeeld sporenelementen in ons voedsel. De laatste decennia is bijvoorbeeld fosfor drie keer zo hoog terwijl magnesium onderuit is gegaan. En dat dat gevolgen heeft op gezondheid is evident.

Dat er meer mogelijk is blijkt met bijvoorbeeld Planty Organic. Ook vanuit de zaal komt naar voren dat veel stikstof nog geen garantie is voor veel opbrengst.

Al met al een mooie avond. Biowad praat ook mee in het verbeteren van de positie van de biologische landbouw. Vanuit gemeente en provincie maar ook landelijk via Bioplant en Bionext is er overleg. Zo is vanuit Bioplant gezorgd voor de invulling van akkerbouw  in de nieuwe Skal-adviesraad en ook het gebruik van biologische mest is aangescherpt. De inspanningen voor een akkerbouw EKO code blijken nog niet beloond. Volop werk aan de winkel!

Komende maanden is er elke eerste maandag van de maand een vergadering met spreker(s). In de zomer diverse excursies maar vooral een netwerk voor het leven!

Voor meer informatie: Secretaris Pyt Sipma, 06 48068235, psipma@gmail.com en www.biowad.nl

Publicatiedatum: