Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Actieve aanpak fraude biologisch nodig"

Bionext, ketenorganisatie van de biologische sector, wil in gesprek gaan over maatregelen nemen tegen fraude. Dit naar aanleiding van de antwoorden op Kamervragen op 7 oktober jongstleden van Kamerlid Frank Futselaar (SP) over de fraude met biologisch en gangbaar vlees.

Als gevolg van onvoldoende capaciteit bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt fraude met biologisch voedsel alleen bestraft door decertificering. Bionext is van mening dat fraude met het biologisch keurmerk niet ongestraft mag blijven en wil dat bedrijven hardere sancties opgelegd krijgen. Naast decertificering zou Skal de bevoegdheid moeten krijgen om frauderende ondernemers te straffen met een bestuurlijke boete of tijdelijke ontzegging van biologische productie.

Na een uitgebreide inspectie in het begin van dit jaar stelde de NVWA vast dat bij het betreffende Nederlandse vleesverwerkingsbedrijf de traceerbaarheid bij één bedrijf niet op orde was. Een deel van het ingekochte gangbare vlees bleek als biologisch te worden verkocht. Op basis van deze constatering is het biologisch certificaat van het bedrijf direct door toezichthouder Skal ingetrokken. Hiermee mag het bedrijf niet langer biologisch produceren.  

Onvoldoende capaciteit en prioriteit aan voedselveiligheid maakt dat de NVWA geen ruimte heeft om vermoedelijke fraude met biologisch voedsel strafrechtelijk te onderzoeken: “Belangrijke criteria voor het opstarten van een strafrechtelijk onderzoek zijn de vermoedelijke aard, ernst en omvang van de fraude en de beschikbare opsporingscapaciteit. Bij de selectie voor opvolging zaken via het strafrecht moeten prioriteiten worden gesteld. Casussen waarbij er sprake kan zijn van risico’s voor de volksgezondheid zullen als eerste worden opgepakt.” 

Ondanks dat volksgezondheid logischerwijs prioriteit moet verkrijgen boven fraude zaken, is dit geen duurzame oplossing voor de garantie die de biologische sector wil geven, zo veronderstelt Bionext, ketenorganisatie van de biologische sector. De onderbezetting bij de NVWA betekent dat er belangrijke naleving uitblijft. Daar moet een oplossing voor komen.  

Miriam van Bree, Manager Kennis & Innovatie bij Bionext: “De consument moet er altijd op kunnen vertrouwen dat een biologisch product ook daadwerkelijk biologisch is. Bionext is van mening dat Minister Schouten er op moet toezien dat er voldoende manieren zijn om ervoor te zorgen dat fraude niet loont. De NVWA moet meer capaciteit krijgen om fraudezaken te onderzoeken. Daarnaast zou Skal Biocontrole de bevoegdheid moeten krijgen om frauderende ondernemers te straffen. Zodat Skal, naast decertificering, bestuurlijke boetes op kan leggen en een frauderende ondernemer voor minimaal vijf jaar het recht te ontnemen om biologisch te ondernemen. Op die manier kan fraude actief harder worden aangepakt.”

Publicatiedatum: