Biologische wilde paddenstoelen is een van de meest gevraagde producten bij een jong Valenciaans bedrijf. "Het bieden van een kwaliteitsproduct dat zonder tussenpersonen rechtstreeks vers bij de klant aankomt, is een model met toekomst", stelt Asier Rojo, directeur van Arat Natura.


Biologische shiitake

“Van teler tot consument: nabijheid is de toekomst"
De biologische en wilde paddenstoelen van het bedrijf slaan grote afzetkanalen en tussenpersonen over in het bereiken van de horecasector, de haute cuisine, biologische winkels en supermarkten, etc. "In sectoren waarin de concurrentie toeneemt, is een vers product van onberispelijke kwaliteit het alternatief. Onze teeltwisseling is snel en daarom is het product altijd vers. We hebben een voorsprong op concurrenten met grote volumes en overschotten, die uiteindelijk geen kanalen of afnemers meer overhouden", aldus Asier Rojo.

Hoewel van huis uit een teler, is Asier bosbouwkundig ingenieur, en heeft hij een achtergrond in biologische landbouw, evenals praktische kennis, aangezien hij ervaring heeft in de kweek van paddenstoelen. De vertrouwensrelatie die hij met zijn klanten opbouwt is van essentieel belang: "Deze kwalificaties maken dat de klant het bedrijf kan vertrouwen. Paddenstoelen zijn kwetsbare producten en vereisen de kwaliteitsgarantie van versheid. Als daar de toegevoegde waarde van het biologische product bijkomt, betreden we een nichemarkt", legt de directeur uit.

Exporteren is niet altijd voordelig
“De houdbaarheid van paddenstoelen vereist koeltransport waarin de koudeketen niet onderbroken wordt. Daarom is het gunstig om ons te richten op de nationale markt. Er is hier sprake van een goede vraag en een traditie in de consumptie van paddenstoelen". Arat Natura exporteert ook. "Er is vraag naar Spaanse paddenstoel en we exporteren onder andere naar België, Denemarken en Zwitserland. Dit zijn stabiele klanten. Hoewel de wereldwijde vraag is gedaald, is er ook sprake van een opleving in het conventionele kanaal, dat is overgeschakeld op biologisch, met concurrerende prijzen. Op nationale schaal is de biologische consumptie toegenomen en hebben de prijzen zich aangepast aan de groeiende vraag", aldus Asier.

De pluk van wilde paddenstoelen, die wettelijk is geregeld door gemeenten, zou volgens Asier gestandaardiseerd moeten worden. "Strengere wetgeving zou het mogelijk maken om de sector te professionaliseren, corporatisme te stimuleren en indringers te voorkomen. De paddenstoel moet gerespecteerd worden. Als we geen misbruik willen maken van het landschap, is het van essentieel belang om op het juiste moment te plukken, zodat het mycelium zich kan herstellen".

Met betrekking tot het weer merkt Asier op dat de recente stormen een gunstige invloed hebben op de wilde paddenstoel, aangezien vocht van groot belang is voor de groei van het product, hoewel een dergelijke hevige regenval negatieve gevolgen heeft voor de bosbodem.


Hoorn van overvloed

Biologische 'onzin'
Hoewel wilde paddenstoelen op natuurlijke wijze groeien, voldoen ze niet aan de vereisten voor een biologisch keurmerk, aangezien de bergen niet als biologisch gecertificeerd kunnen worden: "Het is erg moeilijk om wilde paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood, de oranjegroene melkzwam en de hoorn van overvloed te vinden met een officiële biologische certificering".

Volgens Asier is de opkomst van de biologische teelt nietszeggend wanneer we producten importeren die duizenden kilometers verderop geteeld zijn, en niet van ons klimaat of seizoen zijn: "Een biologisch product zou moeten worden geteeld of geoogst op een nabijgelegen plaats en op een duurzame manier. Het importeren van allerlei soorten producten vanuit elke willekeurige plek ter wereld heeft niets te maken met biologische teelt", stelt Asier. "Helaas blijven lage prijzen een te grote factor in zowel de conventionele als de biologische groenten- en fruitsector".

De negatieve gevolgen van Chinees substraat
Eén van de grootste kostenposten voor de kweek van paddenstoelen is het substraat of de compost. De investering in kwaliteitssubstraat heeft onvermijdelijk invloed op de uiteindelijke prijs: "Sinds er Chinese compost wordt geïmporteerd tegen belachelijke prijzen, is de prijs van conventionele en biologische paddenstoelen aanzienlijk gedaald. De certificering voor biologisch substraat is echter in sommige regio's van Europa wel toegekend, en in andere niet. Dit slaat nergens op als je bedenkt dat alle telers volgens dezelfde regels werken. Deze prijsdaling van het substraat heeft geleid tot een prijsdaling van paddenstoelen, waardoor een meedogenloze concurrentie is ontstaan", legt de directeur van Arat Natura uit.

De geur van hazelnoot, knapperige texturen...
De paddenstoel wordt niet alleen als een superfood beschouwd, maar ook als een ervaring: het scala aan smaken, texturen en aroma's is onuitputtelijk. De meest verkochte paddenstoel, die nog steeds in populariteit toeneemt, is de shiitake: "Arat Natura begon met deze paddenstoel van Aziatische herkomst, die zeer populair is in China en Japan. De populariteit van deze paddenstoel houdt aan, waarschijnlijk vanwege zijn goede reputatie op het gebied van voedingswaarde en omdat hij wordt gezien als een superfood", aldus Asier.

"Op dit moment is er veel vraag naar portobello en eikhaas, hoewel de kweek van deze soorten moeilijk is in de zomer. De eikhaas heeft het voordeel dat hij niet lang gegaard hoeft te worden en daardoor een knapperige structuur behoudt. Als het gaat om de voedingswaarde is deze paddenstoel vergelijkbaar met de shiitake. Verder heeft hij een specifieke geur, vergelijkbaar met die van hazelnoot", vertelt de directeur.

Dat het bedrijf in Valencia is gevestigd is enigszins verrassend, aangezien dit een warme regio is. "Het is niet ons doel om elk type paddenstoel te verbouwen of te plukken, maar om ons te richten op specifieke variëteiten. De pluk vindt plaats in specifieke gebieden en in de juiste maanden: we zijn er niet op gericht om de markt 365 dagen per jaar te bevoorraden, maar om een milieuvriendelijk en seizoensgebonden product van topkwaliteit te bieden".

Arat Natura bestemt zijn paddenstoelen voor biologische winkels en voor de culinaire toepassingen van beroemde chefkoks, zoals Ricard Camarena, Quique Dacosta, Santi Prieto de Sents, Bernd H. Knöller, Enrique Medina, et cetera. 

Voor meer informatie:

Asier Rojo Varas
ARAT NATURA
Camí del Molí s/n
Severo Ochoa, 5
46470 Albal (Valencia)
T: + 34 628 865 756
info@aratnatura.com
www.aratnatura.com