Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
The Conscious Farmer Consultancy opent Training Center in Sauerland

"De natuur heeft veel te bieden, maar je moet er wel mee leren werken"

Tholen – Vorig jaar zomer ging het nog om een ‘voornemen’, maar inmiddels is er ook een echt fysiek pand. Een trainingscentrum in het Duitse Sauerland om precies te zijn. Deze zomer aangepast, zodat vanaf dit najaar voormalig zelfstandig bioteler Aldo van Os en Wageningen-ingenieur Mark Velders, samen met vier partners in het samenwerkingsverband The Conscious Farmer kennis en kunde kunnen gaan delen. De officiële opening is op zaterdagmiddag 9 november aanstaande.

'I am the Earth'
Het motto waar het in het trainingscentrum in Sauerland om draait is 'I am the Earth'. Mark: "Die uitspraak zet ons elke dag weer letterlijk met beide benen op de grond. Want als we ons dat realiseren gaan we fundamenteel anders om met landbouw en voeding. Het is volgens ons nu ook de tijd om die band met de aarde persoonlijk te gaan voelen en vanuit die verbinding te werken. Dat is niet altijd eenvoudig. Het is heel gemakkelijk om eraan voorbij te gaan."

 
Aldo van Os (links) en Mark Velders (rechts) in de biologische kas

Samenwerking tussen teler, natuur en gewas
Volgens Aldo gaat het onder andere om de samenwerking tussen teler, natuur en gewas. Mark beaamt dat: "We zijn afhankelijk van wat de natuur te bieden heeft. Dat is veel, maar je moet er wel mee leren werken." Aldo vervolgt: "Als dat verbonden is met elkaar, komen we samen tot structurele verbeteringen en geeft dat vaak mooiere opbrengsten. Dat is een proces. Iedere dag is het weer kijken, uitzoeken, uitwerken, uitproberen. En zo ontwikkel je stap voor stap de juiste aanpak voor jouw teelt. Timing op basis van jarenlange ervaring, kennis en intuïtie is doorslaggevend."

Ervaring vanuit de praktijk
Naast het geven van adviezen en trainingen blijft het ondertussen belangrijk contact te houden met de dagelijkse praktijk. Hoewel Aldo dan geen zelfstandig teler meer is, staat hij, net als Mark die in de Golfstaten actief is om daar voedselzekerheid duurzaam te vergroten, nog dagelijks in de kas en met zijn voeten 'in de aarde'. Op dit moment is hij werkzaam in meerdere projecten in Nederland, Canada, de Verenigde Staten en Mexico met een variatie aan uitdagingen.


Het trainingscentrum in ontwikkeling.

Voor een breed publiek
Er zullen in Sauerland seminars, workshops en trainingen worden gegeven, waarbij het de bedoeling is een breed publiek aan te spreken. Van telers tot handelaren, van beleidsmakers tot investeerders en van studenten tot consumenten, waarbij samenwerken en samen delen in groepen en in netwerken de basis vormen. "Iedereen die dat wil is van harte welkom in ons centrum, dat overigens zelfstandig gefinancierd wordt en onafhankelijk is van enige instelling of leverancier", sluiten Aldo en Mark af.

Voor meer informatie:

The Conscious Farmer
www.theconsciousfarmer.org 
info@theconsciousfarmer.org  

Aldo van Os                   
+31 (0)6 8206 6012

Mark Velders                   
+974 7409 6459