Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Patrick Gerritsen, directeur Bio4Pack, reageert op item in De Monitor (KRO-NCRV)

"Natuur & Milieu remt ontwikkeling circulaire verpakkingseconomie met onwaarheden"

Vooruitlopend op de uitzending van het KRO-NCRV programma De Monitor (aanstaande zondagavond), met het item 'De Plasticplaag' over plastic verpakkingen, is een interview met Jelmer Vierstra van Natuur & Milieu geplaatst op de website van de KRO-NCRV. Patrick Gerritsen, directeur Bio4Pack en trotse leverancier van de PLA Vleesbakjes, is op zijn zachtst gezegd verbaasd over de inhoud van dit interview: "Helaas bevat dit interview dermate veel feitelijke onjuistheden en is het op diverse punten pure stemmingmakerij als het gaat om bioplastics dat we deze onwaarheden willen weerleggen en graag wat nuance willen aanbrengen om duidelijk te maken dat bioplastics een belangrijke rol gaan spelen in een circulaire economie."

Lees hier de volledige reactie van Patrick:

PLA Vleesbakje is wel composteerbaar!
In het interview geeft Jelmer Vierstra aan dat de PLA vleesbakjes niet composteerbaar zijn. Als dit het geval zou zijn dan zou op deze verpakking nooit het kiemplantlogo als teken van composteerbaarheid mogen staan. Gerenommeerde onafhankelijke instanties als DIN-Certco en TÜV Austria testen verpakkingen op composteerbaarheid conform de Europese EN13432 norm en hebben de PLA vleesverpakking het EN-13432 certificaat gegeven en daarmee toestemming gegeven om het kiemplantlogo te gebruiken. Maar ook tijdens composteringstesten die op dit moment worden uitgevoerd, waarbij de composteringstijd aanzienlijk korter is dan voor de EN-norm vereist is en aansluit bij de modernste composteringsinstallaties en -technieken, zijn de voorlopige resultaten positief. Als deelnemer aan het kunststofoverleg weet Jelmer Vierstra dit als geen ander en lijkt hij informatie achter te houden voor de pers.

PLA Vleesbakje is uitstekend recyclebaar, zelfs beter dan traditioneel plastic
Mocht het vleesbakje echter onverhoopt bij het plastic afval terechtkomen, dan is er nog niets aan de hand. Het PLA vleesbakje is namelijk prima te recyclen. Het verstoort op geen enkele manier het proces wanneer het bij het ‘normale’ plastic terechtkomt. Sterker nog; PLA verpakkingen zijn veel beter recyclebaar dan de meeste plastic verpakkingen van fossiele grondstoffen. Traditionele vleesverpakkingen zijn namelijk gemaakt van PET-PE dat niet is te recyclen. PLA verpakkingen worden echter vervaardigd uit één basismateriaal dat na recycling weer uitstekend kan dienen als grondstof voor nieuwe hoogwaardige verpakkingen. Het argument om niet te kiezen voor een PLA vleesbakje omdat het niet recyclebaar is, is wat dat betreft pure nonsense!

Maar zelfs als een PLA verpakking per ongeluk in de verbrandingsoven terechtkomt (wat met alle traditionele vleesverpakkingen gebeurt!!), is het nog steeds beter voor het milieu dan verpakkingen van fossiele grondstoffen. We hebben namelijk te maken met een kortcyclische CO2 uitstoot die onder aan de streep niet bijdraagt aan het broeikasgaseffect. 

Tenslotte refereert Jelmer aan het feit dat er PVC in de verpakking zit. Ook dit is niet correct. In de verpakking is een zeer fijne PVDC (dus geen PVC!) laag verwerkt om betere barrière-eigenschappen te creëren waardoor producten langer houdbaar zijn. De hoeveelheid PVDC is echter dermate klein dat het keuringsinstanties niet weerhouden heeft om aan de verpakking het EN-13432 certificaat toe te kennen. Chloride is bovendien in een stof die normaal in de natuur voorkomt en zelfs door het menselijk lichaam worden geproduceerd! 

Belangrijke andere voordelen van bioplastics worden in het interview verder niet benoemd:

  • De CO2 uitstoot bij de productie van de PLA Vleesschaaltjes tot wel 60% lager dan bij de productie van traditionele vleesverpakkingen.
  • Bioplastics worden vervaardigd van hernieuwbare grondstoffen waardoor er geen beroep wordt gedaan op uitputtende voorraad fossiele grondstoffen.

En natuurlijk wordt er ook in het interview gesproken over het wegwerpen van verpakkingen in de natuur of zee. Dit is echter een probleem van geheel andere orde. Het gedrag van consumenten en bedrijven kunnen wij niet veranderen. Waar mogelijk zullen we een bijdrage leveren, maar zwerfvuil is niet op het conto van PLA verpakkingen of bioplastics toe te schrijven.

Al met al kunnen we concluderen dat Natuur & Milieu in de persoon van Jelmer Vierstra op basis van dit interview duidelijk maakt dat het geen bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van een circulaire economie als het gaat om verpakkingen. Wij zijn er echter van overtuigd dat bioplastics een bijdrage kunnen en gaan leveren aan een circulaire economie. We realiseren ons daarbij dat we slechts een klein onderdeel zijn in de totale economie maar daar waar we een bijdrage kunnen leveren, zullen we dat zeker niet laten.

Patrick Gerritsen, Directeur Bio4Pack en trotse leverancier van de PLA Vleesbakjes

Publicatiedatum: