Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toekomst Zaaien 5 oktober van start gegaan

"Leg een gevoel van dankbaarheid in het zaaigebaar"

Afgelopen zaterdag 5 oktober ging het Toekomst Zaaien van start bij biodynamische tuinderijen Kraaybeekerhof en De Lepelaar. Komend weekend wordt er gezaaid bij Boerderij Buitenbant.

"Ik nodig jullie uit een gevoel van dankbaarheid in het gebaar van het zaaien te leggen", vroeg tuinder Dave aan de rij zaaiers die langs de rand van de akker klaarstonden met een pet vol zaad.

Dave is één van de tuinders van zelfoogsttuin Kraaybeekerhof in Driebergen. Hij vertelde hoe belangrijk het is om de bodemvruchtbaarheid goed te verzorgen en om dankbaar te zijn voor wat de aarde geeft. Daarom hadden ze voor het Toekomst Zaaien een gewas gekozen dat iets terug geeft aan de aarde: een mengsel van wikke en gerst als groenbemester, zodat het gewas na de winter kan worden opgenomen in de bodem. In een prachtige sfeer werd het zaad vervolgens in het rond gestrooid door ongeveer 30 tot 40 zaaiers.

Bij De Lepelaar in Sint Maarten kwamen ongeveer evenveel mensen zaaien. Met veel plezier zaaiden ze bij stralend weer een mengsel van tarwe, rogge, gerst en haver als groenbemester op de modderige akker. Tuinders Joris Kollebloem en Jorinde Schrijver vertelden over het biodynamische bedrijf en leidden de groep ook rond, onder andere langs de nieuwe kas.

Zaterdag 12 oktober om 14:00 uur vindt het Toekomst Zaaien plaats bij Boerderij Buitenbant in Bant (Noordoostpolder). Iedereen mag meedoen met het zaaien van een mengsel van wintergerst met wintererwt. De erwten zijn van een nieuw ras; zo nieuw dat het nog geen naam heeft. De zaaiers mogen een mooie naam bedenken. Na het zaaien is er een proeverij van verschillende wortelrassen. Boerin Tineke Alberts laat onder andere het oude wortelras Scarlet Hoorn proeven, een van de eerste oranje wortelrassen. Smaakt een oud ras lekkerder dan een nieuw ras?

Later in oktober kan er nog gezaaid worden bij De Wassende Maan in Astene-Deinze (onder Gent; woensdag 16 oktober 10:00 uur); De Kollebloem in St.Lievens-Esse (tussen Brussel en Gent; zaterdag 19 oktober 14:00 uur); De Kromme Lepel in Lepelstraat (boven Bergen op Zoom; zaterdag 26 oktober 14:00 uur). Kijk voor meer info en aanmelden op www.toekomstzaaien.nl.

Publicatiedatum: