Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioForum Vlaanderen hoopvol over nieuwe regeerakkoord

De nieuwe Vlaamse regering stelde gisteren hun nieuwe regeerakkoord voor aan het Vlaams Parlement. BioForum Vlaanderen las mee en is hoopvol wat betreft biolandbouw, al zijn er hier en daar nog wat vragen.

De biosector kijkt er naar uit om samen met de nieuwe Vlaamse minister van Landbouw Hilde Crevits werk te maken van bio. Het afgelopen decennium heeft het Strategisch Plan Bio de Vlaamse biosector versterkt en de samenwerking tussen de landbouworganisaties inzake bio verbeterd. In het regeerakkoord wordt het strategisch plan niet expliciet vermeld. Toch gaat Bioforum gezien hun ervaringen er van uit dat dit verder wordt gezet.

In het regeerakkoord staat wel de hervorming van het Vlaamse Landbouwinvesteringsfonds (VLIF). Dat was nodig, want de afgelopen jaren ging het grootste deel van de koek naar grote of sterk groeiende bedrijven. Vlaanderen wil VLIF onder meer inzetten voor de opstart van en de omschakeling naar biolandbouw, agro-ecologie en korte keten. Vraag is of ze dan ook de drempels voor kleinschalige bedrijven zal wegwerken en multidiverse boeren meer kansen zal geven? Bioforum is hoopvol en kijkt uit naar de concrete nieuwe invulling.

Transitie naar grondgebonden veehouderij?
Bioforum is ook blij om te lezen dat de Vlaamse regering boeren wil belonen die ecosysteemdiensten benutten om extra klimaat- en milieudoelen te realiseren via inkomenssteun, ecoregelingen en agromilieu-klimaatmaatregelen. Hiermee zullen ze ook bioboeren ondersteunen, bijvoorbeeld via de continuering van de biohectarepremie.

De pachtwetgeving wordt hervormd. Pachters krijgen garantie van vrije keuze van teelttechniek. Verpachters die bio willen op hun grond, blijven in de kou staan. Dit vindt Bioforum een gemiste kans.

Zal Vlaanderen werken aan de transitie naar een grondgebonden veehouderij? Misschien. Er zal geen zoogkoeienpremie meer zijn vanaf 2027. Wel komt er een alternatief om tegelijk klimaatdoelstellingen te realiseren. Mag Bioforum hopen op een graslandpremie onder voorwaarden?

Mobiele slachthuizen en actieplan insecten
Of zal de transitie naar een grondgebonden veehouderij gebeuren via de herziening van het systeem van nutriëntenemissierechten (NER’s)? Zullen er minder NER’s zijn of gaat het gemakkelijker zijn om het mestoverschot via mestverwerking weg te werken? Voorlopig zijn dat nog veel vragen.

Vlaanderen zal mobiele slachthuizen ondersteunen om zoveel mogelijk dierentransporten te vermijden. Daar zijn is de biosector blij mee. BioForum Vlaanderen heeft al veel inspanningen geleverd om de mogelijkheden hiervan te onderzoeken en acht de tijd rijp om hiermee van start te gaan.

Hoe zal het Vlaamse informatiecentrum Land- en Tuinbouw (VILT) de komende jaren communiceren over landbouw? Zullen alle sectoren, ook bio, nog aan bod komen, nu het in de toekomst voor tenminste 50% met privémiddelen moet functioneren? Hierover is Bioforum bezorgd.

Bioforum eindigt graag met een positieve noot: "De Vlaamse regering belooft een actieplan om de achteruitgang van bijen, bestuivers en andere insecten aan te pakken. Daar worden we als biosector, die zo sterk afhangt van de nuttige insectenwereld, gelukkig van."

Bron: Bioforum

Publicatiedatum: