Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Food100-lijst van 2019 officieel bekend

De Food100 is een dynamisch netwerk van gevestigde leiders en aanstormende talenten die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem. Onderwerpen als obesitas, aantasting van de biodiversiteit, industrialisering van de landbouw, dierenwelzijn, voedselanalfabetisme en klimaatopwarming zijn direct verbonden aan de manier waarop wij lange tijd invulling hebben gegeven aan het produceren en consumeren van voedsel. Hoewel het de laatste jaren al een stuk beter gaat, blijft er een belangrijke rol weggelegd voor toekomstgerichte visionairs die zich willen verbinden om samen het verschil te maken. De Food100 lijst brengt vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars bij elkaar om innovatie en verduurzaming van het voedselsysteem te kunnen versnellen.

De afgelopen weken is een onafhankelijke vakjury druk bezig geweest met het beoordelen van de ruim 500 aanmeldingen. Uit alle kandidaten zijn 50 changemakers ‘tot en met 30’ en 50 gamechangers ‘boven de 30’ geselecteerd. Op 4 oktober 2019 organiseren de initiatiefnemers – AgriFood Capital, Food Hub, Slow Food Youth Network en Food Inspiration – vanaf 10.00 uur een speciale Food100-netwerkdag waar de Food100 2019 officieel wordt gepresenteerd. Naast de officiële bekendmaking, komt het gehele netwerk van 2017, 2018 en 2019 samen om met elkaar in gesprek te gaan.

De Food100 is nadrukkelijk géén ranglijst of wedstrijd, maar een actuele selectie van 100 voedselveranderaars van vandaag en morgen. De volgorde op de lijst is daarom alfabetisch gerangschikt. Alle genomineerden hebben een motivatie moeten aandragen om hun plek op deze lijst te verdienen en daarmee onderdeel te worden van het Food100-netwerk. De Food100 wordt jaarlijks verkozen door een vakjury op basis van vier criteria (zie Food100.nl).

De vakjury bestaat dit jaar uit: Iris Bouwers (jonge boerin en speciale vermelding op de Food100-lijst van 2018), Peter Klosse (Smaakprofessor, Academie voor Gastronomie), Helen Kranstauber (Food Cabinet), Saraï Pannekoek (medeoprichtster van Sustainable Athlete), Bart Roetert (co-founder Instock), Martin Scholten (ecoloog en lid concernraad Wageningen University & Research), Ruud Zanders (Ondernemer Kipster), Nadia Zerouali (culinair schrijfster).

De jury en initiatiefnemers spreken hun vertrouwen uit in de lijst van 2019: “De lijst is een mooie afspiegeling van hen die het anders durven doen. Niet alleen zien we een mooie verdeling met voedselveranderaars vanuit heel Nederland, maar eveneens vanuit alle niveaus in de voedselketen: van vooruitstrevende boeren en agrariërs tot docenten en wetenschappers, van jonge ondernemers, tot professionals met jarenlange ervaring. Maar ook invloedrijke chefs en bloggers. Maar vooral zijn zij die verkozen zijn allemaal individuen die met hun ideeën en initiatieven de aanjagers van verandering zijn”.

Er is een speciale vermelding voor 4 changemakers van ‘tot en met 30’ en 4 gamechangers van ‘boven de 30’ vanwege hun buitengewone prestaties.  

Naast de speciale vermeldingen staan er nog 92 andere voedselveranderaars op de Food100-lijst. Deze is te bekijken op www.food100.nl.

Publicatiedatum: