Tholen - Op maandag 23 september is de cranberry-oogst op Terschelling begonnen. Zoals al eerder bericht is de oogst dit jaar kleiner dan de vorige jaren. Dit wordt veroorzaakt door de droogte. 

Peter van den Broek van Cranberry Terschelling BV vertelt dat de droogte wordt veroorzaakt door de naweeën van de droogte van vorig jaar. Regenwater loopt via de duinen het grondwater in en dan komt het ergens anders weer boven. “Cranberry's staan graag nat, maar de grond was gewoon niet vochtig genoeg. Hierdoor zijn er nu weinig bessen. Wel van goede kwaliteit, maar het is aanzienlijk minder dan voorgaande jaren.”

Dit is niet de enige reden dat de oogst dit jaar tegenvalt. Normaal gesproken vallen de oude bessen in de winter door bevriezing van de plant af, maar doordat de afgelopen winter niet streng genoeg was, is dit niet gebeurd. Naast De Bessenschuur, het Koffie- & Theehuys, is de Studentenplak opengesteld voor het publiek. Geïnteresseerden, voornamelijk toeristen, kunnen in De Bessenschuur voor € 3,50 een doosje kopen en deze vullen met door hen zelf geplukte cranberry's. In het doosje kunnen zij ongeveer een kilo cranberry's kwijt. “Hier wordt enthousiast gebruik van gemaakt en op deze manier hopen we ook het probleem van de oude bessen op te lossen”, vertelt Peter.

De Cranberry Terschelling BV hoopt nog her en der te kunnen oogsten. "Vorig jaar hebben we in september, oktober en november nog volop kunnen oogsten," vertelt Peter. "Toen hadden we een mooie, droge nazomer." De verkoop van de verse bessen is op maandag 30 september gestart. "De eerste bessen zijn gisteren ingepakt en gaan nu de deur uit."

De cranberry's worden verkocht via de traditionele reformkanalen, veelal natuurvoedingswinkels en Ekoplaza. De cranberry's worden ook verkocht via de Cranberry winkel.  Deze winkel heeft een vaste klantenkring die elk jaar de verse bessen koopt. Daarnaast kunnen klanten in de winkel diverse cranberry producten kopen, zoals: sap, siroop, jam, gin, thee, sauzen, oliën en delicatessen.

Voor meer informatie:
Cranberry Terschelling B.V.
Oude Trekweg 105, 8861 KS Harlingen
Telefoon : 0517 - 433 788
www.terschellingercranberries.nl
www.cranberrywinkel.nl