Op zaterdagmiddag 5 oktober wordt op de Middelweg het succesvolle oogstjaar op Stadstuinderij Buitenleeft gevierd. Voor het vijfde jaar op rij hebben de oogstaandeelhouders en vrijwilligers alles uit de kast gehaald om lokaal gezonde groenten te verbouwen. De overvloed aan oogst die zij met elkaar hebben gedeeld is een feest dubbel dwars waard.

Eind april startte zo’n veertig oogstaandeelhouders met het oogsten van paksoi, raapstelen, radijs, rucola en munt. Momenteel staan ook boerenkool, spruiten, pompoen, andijvie en pastinaak op het menu. Door het rechtstreekse contact met de tuinder weten zij wat ze eten: seizoensgroente verser dan vers (want zelf geoogst) van het Delftse land. Daarbij hebben zij ook wekelijks een eigen ‘oogsthalfuurtje’ in de natuur. Het gaat op deze tuin om de relatie tussen mens en natuur. “Van buiten word je beter” is de filosofie bij BuitenLeeft en dat gaat verder dan alleen gezonde groente.

BuitenWerkt
Op deze ontmoetingsplek, een oase van rust midden in de drukke randstad, staat ontmoeting centraal maar kunnen bezoekers ook (ont)moeten. Volwassenen en kinderen kunnen de positieve effecten van de natuur op hun gezondheid ervaren en zich daardoor ontdoen van fysieke of psychische lasten. Zij leren beter voor zichzelf te zorgen en voor de omringende natuur. Onder de noemer BuitenWerkt begeleidt Margriet Knospe mensen om sneller en efficiënter te herstellen, bijvoorbeeld bij burn-out klachten. Op het symposium groen en gezondheid, woensdag 2 oktober van 17.00 tot 21.00 uur in het Reinier de Graaf Ziekenhuis, presenteert zij haar re-integratie aanbod in de natuur. Ook worden er een aantal Delftse initiatieven gepitcht, waaronder het programma “Natuurlijk Vitaal”, wat Margriet samen met Evelyn Olyslagers van Paardeninzichten heeft ontwikkeld.

BuitenKans
Dit jaar is Marieke Berkhout het initiatief BuitenKans gestart. Naast eerlijk geteelde zelf te oogsten groente en kruiden krijgt iedereen die dat wil ook de kans om van andere streekproducten te genieten. Zonder winkel maar via een nieuwsbrief en Whatsapp vinden onder andere verse groenteburgers, Haagse eitjes, brood van Hoeve Biesland en Westlandse druiven via BuitenKans hun weg naar de consument. Veelal seizoensproducten met liefde en aandacht gemaakt en met een zeer lage impact op het milieu. Ook als mensen die geen oogstaandeelhouder zijn, kunnen meedoen met BuitenKans. Dat geldt overigens ook voor de bloemenpluktuin die al een paar jaar vrijwillig door enthousiaste bloemendames wordt gerund. Tijdens de oogsttijden op donderdag, vrijdag en zaterdag kan iedere bezoeker van BuitenLeeft samen met de tuinder bloemen plukken en een boeket samenstellen.

Slingers op het oogstfeest
Op zaterdag 5 oktober van 14:00 - 17:00 uur worden de slingers opgehangen en kan iedereen komen, kijken, proeven, genieten, swingen, (ont)moeten en overwegen om aan te sluiten bij dit initiatief. Bezoekers kunnen zich van tevoren aanmelden via info@buitenleeft.nl. Het oogstseizoen van 2019 loopt nog tot en met 26 oktober en wie een keer wil proefoogsten kan contact opnemen met Margriet Knospe via info@buitenleeft.nl.

Voor meer informatie:
Stadstuinderij Buitenleeft
Middelweg 1a 2616 LV Delft
+31 (0) 6 52 68 90 39
www.buitenleeft.nl
www.facebook.com/buitenleeft
www.buitenwerkt.nl