Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Voor iedere hectare die wij bewerken planten we een boom"

Bio-boeren op reis in Frankrijk bedenken klimaatactie

Jaarlijks reist een groep van circa 15 biologische boeren naar een land om andere bio-boeren op te zoeken en kennis uit te wisselen. Dit jaar ging de reis naar Frankrijk en wel het gebied rond de stad Limoges, het gebied van de Limousin koeien. Ook een aantal in Frankrijk wonende boeren reisde voor een groot deel mee, bij één hebben de bio-boeren op de heenreis in Laval ook een nacht geslapen. Arie van den Berg van Hoeve Ackerdijk stuurde het volgende verslag in:

Het was een prachtige reis, op bezoek bij vaak ook jonge, voornamelijk melkveehouders met veelal een Warmonderhof-opleiding op zak. Deels biologisch, deels biodynamisch, maar ook bedrijven in omschakeling. Bijzonder was ook het bezoek aan een varkenshoudster, met ook Limousines op hun boerderij. In de avond hebben we samen in een plaatselijk restaurant meegegeten van het door hen wekelijks aangeleverde speenvarken.

Het doorzettingsvermogen in dit droge gebied en de originaliteit om hier mee om te gaan heeft indruk gemaakt. De laatste jaren waren wel heel erg droog, alleen in de beginmaanden van het groeiseizoen kon er gekuild worden, met bijvoeren en beweiden wordt de winter gehaald.

Het droge gebied geeft ook kenmerken mee aan de bedrijven, lage grondprijs en veel hectaren. Ook zelf verwerken van producten, van kaasmaken tot een broodbakkerij, kwam de groep vaak tegen.

Een bezoek aan een supermarkt, eigendom van boeren uit de streek, in Limoges maakte indruk. Dit is niet vanzelf gegaan, maar met volhouden staat er nu een eigen sterk concept. Uiteraard ook een bezoek aan deze mooie stad gebracht en een museum samen met een ambachtelijke dakpannen fabriek bezocht. Op de terugweg geslapen bij een nog maar kort begonnen Hollands stel die nu 24 melkgevende Normandiërs hebben, met elkaar daar een bijzonder bezoek beleefd.

Als groep voelde we met de veehouders en de hitte mee en zagen de zeer droge weilanden. Het was weer droger dan vorig jaar en we zagen riviertjes nagenoeg zonder water en hoorde van de bijzondere lage grondwaterstand. Met Bioboeren zijn de gesprekken en discussies nooit saai, in een ontbijtgesprek ontstond het idee om iets aan het groener maken van de wereld te gaan doen.

We hebben afgesproken dat wij als groep op onze bedrijven (Frankrijk en Nederland) voor iedere hectare die wij bewerken een boom zullen planten, dus bij 40 hectare 40 bomen. Niet per se op die hectare,  maar vrij in te vullen door ieder bedrijf, passend bij de gelegenheid van boer(in), boerderij en omgeving. Men kan bv denken aan schaduwbomen, aan een windsingel, aan een bosje, aan die al lang gewenste notenboomgaard, aan...noem maar op.

Het planten zal gebeuren op zaterdag 23 november 2019. Vanzelfsprekend roepen wij de hele biologische sector op hier aan mee te doen, dan spreken we toch al gauw over 60.000 bomen. Binnenkort volgt hierover meer nieuws.

Publicatiedatum: