Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorop lopen in verduurzaming biologische aardappelteelt

Het Nederlandse aardappelseizoen is in volle gang en inmiddels zijn ook alle robuuste aardappelrassen van Puur NL weer bij Udea beschikbaar. Deze bijzondere rassen hebben van zichzelf eigenschappen waardoor ze beter resistent zijn tegen Phytophthora. Ze kunnen zonder het gebruik van of alleen met natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen geteeld worden. Met de keuze voor deze robuuste rassen helpt Puur NL telers het risico op oogstverlies op een duurzame wijze te verkleinen.

Verduurzaming biologische aardappelteelt nodig
Puur NL aardappeltelers geloven in teeltmethoden die ervoor zorgen dat de natuur zijn werk alleen kan doen. Ze staan voor een rijk bodemleven, zorgen voor voldoende gewasrotatie, geven gewassen alle tijd om te volgroeien en stimuleren biodiversiteit. Ze werken in harmonie met de natuur om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen.

Ondanks deze werkwijze zijn biologische aardappelen gevoelig voor Phytophthora. De natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen die biologische telers mogen gebruiken bieden onvoldoende bescherming. Met veel oogstverlies tot gevolg. Koperhoudende bladbemesting is, ook voor biologische telers, onder strikte voorwaarden toegestaan. Dit biedt meer bescherming, maar past niet in de denkwijze van Puur NL telers. Zij willen de aardappelteelt verder verduurzamen door het gebruik van koperhoudende middelen volledig uit te bannen en het gebruik van toegestane middelen tot een minimum te beperken.

Robuuste aardappelrassen bieden uitkomst. Ze zijn veel beter resistent en kunnen daardoor milieuvriendelijk geteeld worden. Door deze sterke rassen te telen kunnen telers het risico op oogstverlies op een duurzame wijze verkleinen.

Puur NL: vaste rassen, verschillende telers
Puur NL verpakt alleen robuuste rassen: Vitabella, Twinner, Twister (allen vastkokend), Carolus (iets kruimig) en Alouette (iets kruimig roodschillig). Uit Nederland zijn deze grofweg beschikbaar van augustus-september tot in april. De beschikbaarheid van aardappelen en hoe deze uit de grond komen, is elk seizoen anders. Aan de passie en zorgvuldige werkwijze van de telers zal het niet liggen. We zijn afhankelijk van de natuur en daarom werkt Puur NL samen met verschillende Nederlandse telers. Zo is men continu in staat om te beoordelen welke aardappelen het meest geschikt zijn om uit te leveren.

Maak kennis met Sijbrand Westra uit Dronten
Sijbrand is een jonge generatie teler met échte liefde en overtuiging voor zijn manier van telen. Voor Puur NL teelt hij Alouette. Op de rijke zeekleigrond wordt sinds 2000 biologisch geteeld en sinds 2017 zelfs volledig biologisch-dynamisch.

"Wij telen in de polder in Dronten op zeeklei. Dat is eigenlijk in verhouding hele jonge grond. Deze heeft geen historie in belasting en teelt, daaruit komen kwalitatief hele mooie aardappelen. Wij werken aan een natuurlijke balans. Zorgen ervoor dat we onze planten niet overbemesten. Deze aardappelen krijgen de tijd om te groeien, het liefst zonder in te grijpen. In het verleden heb ik mijn licenties gehaald voor het hanteren van synthetisch-chemische gewasbeschermingsmiddelen. Toen ik hoorde dat één kopje voldoende effect heeft voor een tank van in 3000 liter, besefte ik me hoe gevaarlijk het gebruik van dergelijke middelen moest zijn. Voor jezelf en voor de omgeving. Daarom ben ik nu overtuigd biologisch-dynamisch teler."

Sijbrand is één van de telers die voor Agrico, aardappelcoöperatie in poot- en consumptieaardappelen, miniknollen voor pootgoed mag telen.

"Dat klopt en daar ben ik best trots op. Dat wordt je namelijk niet zomaar en we mogen daardoor meewerken aan de basis van de aardappelteelt. Dat is heel bijzonder. De miniknollen krijgen wij van Agrico Research en het is onze taak deze te vermeerderen. We poten ze met de hand, dat vereist veel zorg en aandacht. Met miniknollen bouw je een ras op en houd je een ras zuiver in stand op hoog kwalitatief niveau. Met zuiver materiaal (pootgoed) garanderen wij andere boeren een zekere oogst voor toekomstige teelten. Ik weet zelf hoe belangrijk dat is. Wij proberen de miniknollen die wij produceren als hoogwaardig materiaal af te zetten. Dat noem je in ons jargon S-klasse kwaliteit. De keurmeester komt elk jaar een paar keer kijken wat de kwaliteit is van onze productie. Pootgoed declasseert elk jaar dat het de grond in gaat en zich generatief vermenigvuldigt. Het loopt dan het risico op ziektes en mutaties, voor volgende teelt. Daarom werken wij graag aan het koesteren van onze 'kleine pareltjes'. Wij houden van een uitdaging en zijn best een beetje eigenwijs."

Plasticvrij verpakt
Puur NL wil het milieu zo min mogelijk belasten en verpakt daarom zo duurzaam mogelijk. Deze zakken zijn daar het bewijs van. De folie is volledig gecertificeerd composteerbaar en mag bij het GFT afval. Dit herken je op de verpakking aan het kiemplantlogo in de weggooiwijzer. Heb je geen GFT-afvalbak, dan mag dit bij restafval. Niet bij plastic afval, dit verstoort het plastic recycling proces.

Meer informatie over Puur NL
Meer informatie over het merk en een actueel overzicht van alle Puur NL producten is te vinden op deze webpagina

Updates over producten en telers vind u op de Puur NL facebook-pagina.

Puur NL teler of leverancier worden? Neem dan contact op met Udea.

Publicatiedatum: