Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

4 oktober: Opening biologische fokkerij van Vredelingerkippen

Sinds 4 september is de fokkerij van de Vredelinger dubbeldoelkippen op de Eemweide boerderij in Soest gehéél biologisch gecertificeerd. Dit betekent dat de fokkippen ook biologisch worden gehouden, lekker naar buiten gaan, biologisch voer krijgen etc. Op deze manier is de gehele keten voor deze kippen biologisch, van kip tot ei, van tot kuiken tot kip. De Eemweide boerderij koopt dan ook nooit kippen of kuikens aan, maar fokt ze zelf. De officiële opening van deze fokkerij zal plaatsvinden op vrijdag 4 oktober, dierendag. Deze fokkerij is immers diervriendelijk zoals dat in de biologische landbouw wordt nagestreefd.De meeste biologisch gehouden kippen zijn van oorsprong niet biologisch, maar komen uit de gangbare fokkerijbedrijven die wereldwijd hun product, hybride kuikens en kippen verkopen. Deze kuikens worden biologisch opgefokt en heten dan biologisch. Hun grootouders, de zuivere lijnen worden in kooien binnen gehouden en hun ouders, de zogenaamde ‘moederdieren’ leven in groepen en leveren de broedeieren voor de hybride kuikens. Door het gebruik van deze kuikens is de keten nog niet helemaal biologisch, maar met de Vredelingerfokkerij wel. Dit is bijzonder en daarom wordt er door de Stichting Biologische Veeverbetering een feestje en officiële opening georganiseerd op de Eemweide boerderij waar de basisfokkerij is.

Feestelijke opening
Om 13.00 uur worden de gasten verwelkomt op de Eemweide, AP Hilhorstweg 6 te Soest en na een paar toespraken van Bert van Ruitenbeek (DEMETER Nederland), Lisanne Stadig (Dierenbescherming) en Poppe Braam (Do-IT B.V.) zullen de hanen bij de kippen worden gelaten. Daarna wordt er meer uitgelegd over de fokkerij door Wytze Nauta en wordt er iets verteld over: de voeding van de dubbeldoelkippen (Jan van Besten) en de markt voor de eieren en het vlees (Hans Fuchs, Bionext) gevolgd door een discussie.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via biokip@ziggo.nl.
Mocht het niet lukken om er op vrijdag bij te zijn, dan is er zaterdag 5 oktober nog een open dag op de Eemweideboerderij en zijn bezoekers van harte welkom op de fokkerij en de boerderij.

Meer informatie is te vinden op www.biologischefokkerij.nl en www.eemweide.nl.

Bron: Stichting Biologische Veeverbetering

Publicatiedatum: