Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Financieren van duurzame ondernemingen in de groentensector

Consumenten houden zich steeds meer bezig met milieubewust eten. Dat is ook logisch, want door duurzamer te eten kan men de eigen milieu-impact tot wel 50 procent verlagen. Startende ondernemers kunnen hier goed op inspelen door een duurzame onderneming te starten in duurzame levensmiddelen. Op welke manier kunnen zij dit financieren?

Wat zijn duurzame groenten?
Duurzame groenten worden op een gezonde en duurzame manier geteeld. Er wordt rekening gehouden met de volgende aspecten: het energieverbruik, de arbeidsomstandigheden, de milieubelasting van de teelt en van het transport, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de keuze voor duurzame verpakkingen.

Het herkennen van duurzame groenten
Consumenten vinden duurzaamheid bij groente dus belangrijk, maar ze weten niet waar ze op moeten letten als ze daarvoor willen kiezen. Allereerst is het belangrijk dat zij groenten uit het seizoen kopen. Denk hierbij aan boerenkool in de winter en spinazie in de zomer. Ook het soort landbouw is belangrijk. Aardbeien uit volle grond zijn een stuk duurzamer dan aardbeien die gekweekt zijn in een verwarmde kas. Vergeet ook niet om te kijken op welke manier de groenten naar Nederland is gekomen. Ingevlogen groente belasten het milieu over het algemeen een stuk zwaarder dan groente die vervoerd zijn per boot of per vrachtwagen. Tot slot kan men ook kijken of de groenten een keurmerk hebben, bijvoorbeeld het 'On the way to PlanetProof' keurmerk.

Particuliere investeerders
Goed, we hebben nu iets meer verteld over duurzame groenten. Tijd voor de financiering. Want waar halen ambitieuze starters eigenlijk het geld vandaan? Uiteraard kan men een deel van zijn of haar spaargeld gebruiken, maar zij kunnen ook particuliere investeerders zoeken. Duurzame ondernemers kunnen zich daarbij het beste richten op millennials. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ongeveer 86% van de millennials geïnteresseerd zijn in duurzame investeringen.

Crowdfunding
Crowdfunding is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het duurzame investeringslandschap. Het is een hele goede manier om aan startkapitaal voor een duurzame onderneming te komen. Crowdfunding is een financieringswijze waarbij een grote groep mensen (meestal particulieren) investeren in een bedrijf of project via een online platform. Deze investering kan als donatie worden gedaan maar ook als lening die dan later door de ondernemer wordt terugbetaald. Een voorbeeld van zo'n platform waar men kan investeren in duurzame projecten is Oneplanetcrowd.

Geld lenen, subsidies en overheidsregelingen
De meeste ondernemers kiezen ervoor om geld te lenen bij een bank. Er zijn verschillende leningen beschikbaar. Bijvoorbeeld bankgarantie, een zakelijke hypothecaire lening en een kredietverzekering. Daarnaast zijn er ook verschillende subsidies en overheidsregelingen beschikbaar. Bijvoorbeeld het Borgstellingskrediet voor de landbouw (BL), Algemene milieu-investeringen (Vamil), Groenproject (groenfonds) en Algemene milieu-investeringen 2 (MIA).

Dit is een blog van Pricewise.

Publicatiedatum: