Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"200 ton kunnen we onmogelijk zelf op!"

Een koeienboer in de aardappelen

"Ik wil voedsel verbouwen waar het kan. Zuivel en vlees zou je moeten produceren op plekken waar alleen koeien voor een hoogwaardig product kunnen zorgen." Aan het woord is Sjoerd Miedema. Samen met zijn zoon Douwe is hij eigenaar van het biologische landbouwbedrijf De Nije Mieden, in hartje Friesland. Ze willen hun melkveehouderij omvormen naar een gemengd bedrijf. En dat is pionieren!

"Dit jaar zie ik als een leerjaar, dus ik verwacht geen grote winsten. Als koeienboer heb ik de expertise niet in huis voor akkerbouw. Daarom heb ik een adviseur en compagnon in de arm genomen. Het probleem is echter, dat hij de grond niet kent. Bovendien gaat het om oud grasland en is de bodem arm. Met voldoende bemesting van onze veestapel zou dat geen probleem moeten zijn, maar helemaal voorspellen kun je zoiets niet. Naast onze graspercelen teelden de buren ook aardappels, dus het moet mogelijk zijn. Maar wij wilden het natuurlijk op de biologische manier!"

Krimp
Nu deze percelen in De Knipe voor akkerbouw gebruikt worden, is er logischerwijs minder gras voor de koeien van Miedema. Deze weiden zomers vlakbij de boerderij in Haskerdijken, maar voor de wintervoorraad zijn ze onder meer aangewezen op het gras dat in De Knipe werd verbouwd. De consequentie is, dat Miedema ruim 30% van zijn koeien heeft verkocht. Het maakt hem tot koploper van het algemene, voortschrijdende inzicht dat we in Nederland onze veestapel fors moeten inkrimpen.

Miedema: "Ik denk dat dat verstandig is. En wij willen laten zien dat efficiƫnte voedselproductie mogelijk is zonder het evenwicht van de natuur te verstoren."

Vermarkten
Miedema teelt erwten, aardappelen en sperziebonen. De erwten zijn geoogst en hebben het redelijk goed gedaan. De aardappelen, Vita Bella en Connect, hebben toch een beetje onder de droogte geleden.
"Waarschijnlijk zijn we te laat met beregenen begonnen", vertelt hij. "Een aantal beestjes werd dorstig en heeft een goed heenkomen in onze aardappelen gezocht. Je ziet daardoor hier en daar een klein gaatje: ritnaalden genaamd."

Deze aardappelen zijn hierdoor moeilijk te vermarkten en nu dreigt Miedema ermee te blijven zitten: "Dat zou toch wel een grote strop zijn. Ontzettend jammer, temeer omdat er verder niets aan mankeert. Wij eten ze zelf met smaak. Maar 200 ton kunnen we onmogelijk op!"

Voor meer informatie:

Sjoerd Miedema
06 19136556
smiedemanatuurlijk@gmail.com
www.denijemieden.nl 

Tekst en fotografie: Janna van der Meer (Meer Communicatie)

Publicatiedatum: