Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schouten zet vraagtekens bij onderzoek fraude biologisch

Uit een onderzoek van Interpol dat van december 2018 tot en met april 2019 plaatsvond, kwam naar voren dat bij 470 ton van de 90.000 ton onderzochte verdachte biologische producten sprake was van gangbaar geteelde producten in plaats van biologische geteelde producten. Het onderzoek richtte zich voornamelijk op een groot Spaans bedrijf dat handelt in biologische komkommers en paprika’s. Het is dus de vraag in hoeverre deze cijfers representatief zijn voor de gehele biologische sector. Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer.

De vraag naar biologische producten stijgt de laatste jaren sterk. De biologische sector wordt als gevolg van deze groeiende vraag en het internationale karakter van de handel in biologische producten steeds gevoeliger voor fraude. De prijs van biologische producten is namelijk hoger dan die van gangbaar geteelde producten. Een goede certificeringssystematiek en controle daarop is daarom belangrijk om fraude te voorkomen, aldus Schouten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Stichting Skal Biocontrole werken samen bij het toezicht op de kwaliteit en veiligheid van biologische producten. Zo worden onderling gegevens uitgewisseld die nodig zijn voor het uitvoeren van de publiekrechtelijke taken van de NVWA en Skal.

Bron: Ministerie van LNV 

Publicatiedatum: