Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Germains Aalten bestaat 50 jaar

Als het met sigaren kan, waarom dan niet met zaden?

Tholen – September is de jubileummaand voor Germains Seed Technology. Het zaadbehandelingsbedrijf is dit jaar vijftig jaar actief in Nederland en sluit de ‘jubileummaand’ af op Seed Meets Technology. Daar laat het bedrijf de nieuwste ontwikkelingen zien, waaronder een nieuwe priming voor venkel, maar aan de basis ligt een afweging vijftig jaar terug. Om efficiënter te kunnen gaan zaaien, moesten óf de zaaimachines aangepast óf de zaden. Het werd het laatste.

“Vijftig jaar geleden begonnen diverse landen te onderzoeken of het zaaien van zaden efficiënter kon”, vertelt Hans Derksen, Site Manager bij Germains. “Bram Hoopman van Onderzoek & Ontwikkeling zoals zijn bedrijf destijds nog heette, kreeg vervolgens vragen om een nieuwe zaaimachine te maken als alternatief voor gepilleerd zaad. Dat maken van die machine bleek moeilijker dan gedacht, maar omdat sigaren coaten als nevenactiviteit wel al gebeurde, werd de stap naar het coaten van zaden gezet.”


Victoria Lawrence (Managing Director) samen met de burgemeester van Aalten om de feestweek te openen met een ontbijt op 3 september

De rest is geschiedenis zou je kunnen zeggen. O & O werd IST, International Seed Technology en in 1997 nam het Britse Germains het bedrijf over. Tegenwoordig werken er zestig man, nog steeds in IJzerlo, een buurtschap bij Aalten, aan het behandelen van zaden. Uiteraard met de nieuwste machines, waaronder dit jaar nog de nieuwste zaaddrogers*. Onderzoek en ontwikkeling, of om het Engels te houden Research & Development, vindt inmiddels zo’n tien jaar in Enkhuizen plaats.


Hans Derksen (Site Manager Aalten) verteld iets over het zaadproces aan een groep studenten

‘Jasjes’
Onder meer de grote Nederlandse veredelaars kloppen bij Germains aan om hun zaden ‘in de watten te laten leggen’. Hans legt het uit. “De omstandigheden voor de zaden worden ideaal gemaakt qua temperatuur, licht en water. Net voordat de zaden vervolgens gaan kiemen, wordt dat proces gestopt en krijgen ze een ‘jasje’.”

Tegenwoordig ‘jasjes’ in allerlei kleuren, onder meer voor sla, de grootste productgroep bij Germains, maar vooral ook ‘jasjes’ met steeds meer bescherming tegen schimmels. Die bescherming wordt alsmaar belangrijker nu gewasbeschermingsmiddelen steeds minder toegelaten zijn. Op verzoek van klanten wordt daar door Germains ook constant onderzoek naar gedaan, want de schimmels, die ontwikkelen zich ook.


Jolanda Davidse – van Weverwijk (Sales Accountmanager) geeft een rondleiding tijdens een open dag bij Germains

Venkel en cupcakes
De nieuwste ontwikkeling bij Germains is een nieuwe priming voor venkel. Die wordt op Seed Meets Technology (24-26 september) geïntroduceerd. En omdat het jubileummaand is, is er op 24 september een speciale avond voor klanten, hangen er ballonnen, en let op (!), worden er cupcakes uitgedeeld tijdens het evenement in Zwaagdijk.

Voor meer informatie:
Germains Seed Technology
www.germains.com/nl/ 
[email protected]