Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische walnoten uit Moldavië

Walnoten groeien over de hele wereld. Daarbij verschillen ze onderling enorm in smaak, afhankelijk van hoeveel zon de bomen krijgen in de zomer. De meeste walnoten in de winkel komen uit India of Californië, maar de walnoten van Odin komen uit Europa, uit Moldavië om precies te zijn. Odin kiest voor dit Oost-Europese land omdat de voedselkilometers hiermee beperkt zijn en de walnoten van een mooi project afkomstig zijn. Moldavië heeft een gematigd landklimaat met lange, zonnige, maar niet te hete zomers. Ideaal voor walnoten.

Moldavië: prachtige natuur en bittere armoede
Moldavië is een vruchtbaar land waar zaden, granen, koolzaad en groenten verbouwd worden. Walnotenbomen zie je op het platteland overal in rijen langs de weg, in de bossen en in boomgaarden. Moldavië is een prachtig land, maar helaas ook het armste land van Europa. Vooral op het platteland leven veel mensen in bittere armoede en hebben weinig tot geen toegang tot medische voorzieningen.

De producent waar Odin hun walnoten van kopen, het Moldavische Nova Nuts, werkt samen met zo’n 2500 kleine boeren en met ongeveer 100 walnotenkraaksters. De walnotenboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun noten en de notenkraaksters werken onder hele goede arbeidsomstandigheden. Zo krijgen ze een ziektekostenverzekering, een gratis maaltijd in de fabriek en werkkleding. Ook worden worden de vrouwen uit de dorpen in de omgeving van huis gehaald en gebracht met een busje. Dankzij de inkomsten hebben minstens 100 gezinnen een betere levensstandaard.

"Leven vanuit de normen van je hart"
De oprichter en eigenaar van Nova Nuts heet Ion Cuhal. Ion was vroeger advocaat en kwam in zijn werk in het corrupte Moldavië steeds vaker allerlei economische misstanden tegen. Dat stond hem zo tegen, dat hij er niets meer mee te maken wilde hebben en stopte met zijn werk als advocaat. Hij besloot voortaan volgens zijn eigen normen en waarden te leven en wilde iets praktisch en goeds doen. Vanuit die intentie startte hij Nova Nuts en begon met het verwerken en exporteren van biologische walnoten.

Ion werkt vanuit volle overtuiging biologisch. Hij wil natuur, landbouwgrond en boeren beschermen tegen gif en daarmee consumenten de lekkerste en beste walnoten bieden. Nova Nuts heeft als doel op alle gebieden de beste kwaliteit te leveren. Smaak, kwaliteit en hygiëne; het moet het allerbeste zijn. Zo heeft Ion bijvoorbeeld zelf plastic kratten laten ontwikkelen om de walnoten in te verzamelen, waar geen chemische verfstoffen in zitten. Een van de vele voorbeelden hoe Novanut bij alle stappen met veel zorg naar de beste kwaliteit streeft.

Van de boom uit de dop
Walnotenbomen zijn prachtige grote bomen die vroeger in Europa bij elke boerderij stonden. Natuurlijk omdat de noten zo lekker en voedzaam zijn, maar ook omdat de brede boom veel schaduw biedt tegen de zon en omdat vliegen niet van de geur houden. De noten worden ongeveer begin oktober geoogst. De bolster splijt dan open (zie de foto hierboven) en valt op de grond, en de noten zijn in hun dop te zien aan de tak.

Omdat niet alle noten tegelijk rijp zijn en omdat er heel veel noten aan een boom groeien, duurt het oogsten 2 tot 3 weken. De bomen worden voorzichtig geschud, waardoor de rijpe noten op de grond vallen en direct geraapt kunnen worden. De noten worden verzameld en naar de fabriek gebracht, waar ze een paar dagen in de zon drogen. Het kraakseizoen, waarbij de noten met de hand gekraakt worden, is van ongeveer oktober tot april. De walnoten worden pas uit de dop gehaald als er een order binnenkomt, zodat de walnoten zo vers mogelijk naar hun bestemming gaan. Bij Odin komen ze in grote dozen binnen en worden door de eigen inpakafdeling verpakt in kleinere zakjes.

Bron: Odin

Publicatiedatum: