Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chris Bomers, Kraanswijk:

"Er is veel vraag naar bio meststoffen op maat"

Tholen - Een vrachtwagen vol ‘Kraanswijk EKO fosfaat’ werd er onlangs geleverd bij een biologische glastuinder net over de grens in Duitsland. Afzender was ‘Kraanswijk EKO Biogas’, waar Chris Bomers sinds 2006 de mest van zijn biologische melkveebedrijf verwerkt tot meststof voor de land- en tuinbouw.

Bijproduct van biogas
Het bedrijf begon als Kraanswijk Biogas met de productie van energie uit biologische mest en toegestane gangbare en biologische biomassa. "Door de vergisting van de biologische mest ontstaat niet alleen energie, maar ook het restproduct digestaat, ofwel vergiste biomassa. Eerst was dat maar bijzaak, maar nu is dat andersom. De digestaat kan namelijk uitstekend gebruikt worden om biologische meststoffen op maat te maken. Naar deze meststoffen is nu zoveel vraag, dat we ondertussen de input van de biogasinstallatie hebben aangepast naar 100% biologische input (mest & biomassa), om zodoende nog beter op de vraag naar 100% biologische meststoffen (A-meststof) in te kunnen spelen. Leuk bijkomend detail is dat we hierdoor als enige biogasinstallatie in heel Nederland 100% EKO biogas produceren, dubbelgroene energie dus! Vandaar ook de recente naamsverandering van 'Kraanswijk Biogas' naar 'Kraanswijk EKO Biogas'."  

Breed toepasbaar
Door de ruwe digestaat (drijfmest) op verschillende manieren te scheiden ontstaan diverse soorten 'Kraanswijk EKO digestaat' welke allen weer voor andere bemestingsdoeleinden gebruikt kunnen worden. Chris: "Tot het recente verleden beperkte de scheidingstechnieken zich nog tot een grove scheiding in een dikke en een dunne fractie digestaat. De nieuwste ontwikkelingen in de scheidings- en filtertechnieken zorgen er echter voor dat we tegenwoordig in staat zijn om de elementen stikstof, fosfaat en kali nog beter ‘uiteen te splitsen’. Dit leidde tot de drie nieuwe meststoffen 'Kraanswijk EKO stikstof', 'Kraanswijk EKO fosfaat' en 'Kraanswijk EKO kali'. Deze worden tot nu toe allen op maat gemaakt en geproduceerd naar de behoefte bij de klant. Op basis van de klantwens is Kraanswijk EKO stikstof zelfs te gebruiken in druppelsystemen bij de biologische glastuinder."

Plaatsing van de droogmachine

Droogmachine
Hoewel de verschillende technieken al hebben geleid tot een breder pallet aan biologische meststoffen zijn er altijd nog wensen tot verdere optimalisatie. "De productiecapaciteit van Kraanswijk EKO stikstof en Kraanswijk EKO kali is op dit moment nog zeer beperkt en hoewel Kraanswijk EKO fosfaat al wel op redelijk grote schaal wordt geproduceerd, is bij deze meststof het droge stof percentage nog niet op het gewenste niveau. Er wordt daarom gewerkt aan de realisatie van een droogmachine zodat dit product droger en daarmee beter strooibaar wordt."

Voor meer informatie:

Chris Bomers
Kraanswijk
06 23785384
chris.bomers@kraanswijk.nl 
www.kraanswijk.nl/eko-meststoffen-te-koop/