Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De oogst van de Alkmene appel was niet makkelijk dit jaar

Oogsten is een feestje wat betreft Tim Moerman van Boomgaard Ter Linde in Zeeland. De oogst van de Alkmene appel was echter allesbehalve een feestje. Toch zit Tim samen met fruitteler Pieter Jan niet bij de pakken neer. Lees hier wat er aan de hand is...

Geen makkelijk jaar
Boomgaard Ter Linde en fruitteeltbedrijf De Muyehof werken al langere tijd samen. En dat loont. Want zo zorgen ze samen voor voldoende aanbod van biodynamisch fruit. De week van 15 augustus was echter een noodlottige week. Vanwege flinke hagel zijn de helft van de appels en peren van De Myuehof verhagelt (zie foto). Voor niemand het plaatje zoals je dat voor ogen hebt…

Hoe ga je daar mee om?
Tim: “Tja, het zijn geen leuke dingen. Het was sowieso al best een pittig jaar. Ook dit jaar was het bij ons best droog. Door de hittegolf had ons fruit last van zonnebrand. Ter compensatie van de droogte hebben we vanuit het Hollands diep extra water via een binnenvaartschip moeten halen. Tijd om bij de pakken neer te zetten is er niet. En daar heb ik ook helemaal geen zin in. Wat heel fijn is dat je dan intensief samenwerkt. Dan staat niemand er alleen voor. Samen zorgen we dan toch voor voldoende biodynamisch fruit. Maar goed…we hadden het wel anders voor ogen…”

De Alkmene appel
De Alkmene is een modern appelras dat een kruising is tussen de Oldenburg en de Cox. Tip: “Deze appel staat vooral in de boomgaard als bestuiver. Het is echt een zomerappel, wat een korte bewaartijd betekent. Deze appel is bedoeld om snel te eten. Na oktober vind je deze appel niet meer. Door de vele zonuren dit jaar zit er wel genoeg suiker in de appel. Elk nadeel heeft dan toch ook weer z’n voordeel.”

Tip om langer van deze appel te genieten: maak een appelchutney. Lekker bij een quiche of Indiase curry.

Bron: Odin

Publicatiedatum: