Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische imkerij verdriedubbelt aantal zonnepanelen op het dak

Sinds een paar weken is het dak van het bedrijfspand imkerij de Traay in Lelystad uitgebreid met meer dan 100 zonnepanelen. De totale installatie bevat nu 152 zonnepanelen en dit levert een verwachte CO2 besparing van 28 ton per jaar op en een verwachte opbrengst van 37.000 kWh/jaar. Met deze opbrengst kan een elektrische auto 259.000 km rijden en 28 ton CO2 uitstoot staat gelijk aan 168.000 km rijden met een dieselauto. De Traay zet de kWh ’s in om de honing zo duurzaam mogelijk te produceren.

Meten is …
Wilco Schets, directeur imkerij de Traay: “Wij hebben een display laten ophangen die het totaal aantal opgewekte Kwh van alle zonnepanelen meet. Zodra de zon schijnt, zie je het aantal kWh ‘s oplopen. Iedereen die bij ons pand binnenkomt, kan zien wat er die dag is opgewekt. Uiteraard laten wij de display niet onnodig aan staan. Aan het begin van de avond gaat het uit en ’s morgens vroeg gaat de display weer aan!”

Chillen in de hitte
Afgelopen zomer werd de hoogste temperatuur sinds het begin van de metingen in Nederland waargenomen; de thermometer stond op 40,7 graden. Wilco Schets: “Een prachtig moment om de zonnepanelen te installeren en testen. Er waren net chillers en centrale ketels (voorzien van een natuurlijk koelmiddel) geïnstalleerd. Een centraal computersysteem bestuurt dit systeem zodanig dat er vraagafhankelijk wordt geproduceerd. Dat betekent concreet dat het energieverbruik bijzonder efficiënt en duurzaam is. Hiermee zijn wij in staat om weer een stapje verder te gaan in klimaatneutraal produceren”.

100% duurzaam
“Voor het verwerken van de producten werkt de Traay met 100% duurzame energie”, vervolgt Wilco Schets. “Afgelopen jaar is de productielocatie en het warehouse aanzienlijk vernieuwd en verduurzaamd. Het nieuwe warehouse is voorzien van klimaatbeheersing om alle producten onder optimale omstandigheden op te slaan voor aflevering. Ook zijn de warmte- en koude opwekking afgelopen jaar compleet vernieuwd. Tenslotte is het grootste deel van de verlichting vervangen voor LED verlichting. Deze vernieuwingen zijn allemaal nodig om de kwalitatief hoogstaande honingproducten op een zo optimale en energiezuinige manier te blijven verwerken. Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk. Voor de Traay betekent dit dat we een organisatie zijn die respect heeft voor mens, dier en planeet. Vanuit deze overtuiging werken we aan langdurige relaties met klanten, leveranciers, medewerkers en consumenten”.

Voor meer informatie:
Imkerij de Traay
Platinastraat 50
8211 AR Lelystad
T: 0320 282928

[email protected]
www.detraay.com

 

Publicatiedatum: