Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toekomst Zaaien op biodynamische boerderijen: waar en wanneer?

In oktober 2019 is iedereen – volwassenen en kinderen – weer welkom om te komen Toekomst Zaaien bij acht biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen. In een lange rij lopen de zaaiers over de akker en strooien het zaad in bogen voor zich uit.

Het Toekomst Zaaien gaat 5 oktober van start op tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint-Maarten. Tuinder Jan Schrijver (tevens voorzitter van Stichting Demeter): "Zaaien is iets heel moois, je raakt ervan in verwondering. Het geeft je het gevoel dat je altijd opnieuw kunt beginnen, wat er ook gebeurt in de wereld." Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers in Bemmel gaat 13 oktober Sint Jans rogge zaaien, een van de vele soorten oude graanrassen die hij teelt. Louis: "Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die granen voor de toekomst te behouden." Bij de Kollebloem in St.Lievens-Esse (B) zaaien ze op 19 oktober spelt. Jaar in jaar uit selecteren ze de stevigste en mooiste halmen en aren om ze het volgende jaar als nieuw zaaizaad te kunnen gebruiken. En bij het Toekomst Zaaien bakken ze speltkoekjes van eigen oogst. De Kollebloem is een biodynamisch groentenbedrijf dat, als dat mogelijk is, kiest voor zaadvaste rassen. Dit zijn rassen die in een volgende generatie ongeveer dezelfde eigenschappen hebben als de ouderplanten. Ze zijn dus geschikt om er zaad van te oogsten en weer uit te zaaien.

Diversiteit van zaadgoed
Toekomst Zaaien is een internationaal zaai-evenement dat in 2006 is gestart door een Zwitserse biodynamische boer en een zaadveredelaar. Zij wilden met dit initiatief consumenten betrekken bij de bron van hun voedsel en hen kennis laten maken met biodynamische landbouw. Ook wilden ze de noodklok luiden voor de monopolisering van de internationale zaadhandel. In Nederland wordt het georganiseerd door Stichting Demeter, de BD-Vereniging, Stichting Zaadgoed en Stichting Grondbeheer in samenwerking met diverse partners.

Dat steeds minder bedrijven een steeds groter deel van de zaden produceren (momenteel hebben de drie grootste zaadconcerns meer dan de helft van de internationale zaadhandel in handen) is zorgelijk, omdat diversiteit van zaadgoed en zeggenschap in het gedrang komen. Om positieve ontwikkelingen op gang te brengen zijn vanuit de biodynamische beweging initiatieven ontstaan. Zo steunt Stichting Zaadgoed telers bij het ontwikkelen van smaakvolle, zaadvaste rassen voor de biologische landbouw en zet zich in voor biologische selectie en veredeling. In 2017 is Coöperatie de Zaderij opgericht voor en door boeren die zaadteelt weer in eigen hand willen nemen. Tineke Alberts van Boerderij Buitenbant is een drijvende kracht. Na het Toekomst Zaaien op haar bedrijf op 12 oktober laat ze de zaaiers allerlei verschillende oude en nieuwe wortelrassen proeven.

Toekomst Zaaien: waar en wanneer?
Deze acht biodynamische boerderijen doen mee: De Lepelaar in Sint Maarten/ boven Alkmaar (zaterdag 5 okt); Kraaybeekerhof in Driebergen (zaterdag 5 okt); Boerderij Buitenbant in Bant/ Noordoostpolder (zaterdag 12 okt); Doornik Natuurakkers in Bemmel/ boven Nijmegen (zondag 13 okt); Wassende Maan in Astene-Deinze/ onder Gent (woensdag 16 okt); De Kollebloem in St.Lievens-Esse/ tussen Brussel en Gent (zaterdag 19 okt); De Kromme Lepel in Lepelstraat/ boven Bergen op Zoom (zaterdag 26 okt); Het Geweide Hof in Garmerwolde/ bij Groningen (zondag 27 okt).

Toekomst Zaaien start overal om 14:00 uur, alleen bij De Wassende Maan om 10:00 uur. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.toekomstzaaien.nl

Publicatiedatum: