Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerenommeerde experts van Heliopolis University (Caïro):

"Er bestaan oplossingen voor het opschalen van agro-ecologie"

De World Future Council en de Heliopolis University organiseren vandaag,12 september 2019, een inspirerend evenement over de mogelijkheden tot meer agro-ecologie. Onder de sprekers bevinden zich Prof. Dr. Mohamed Soliman, de Egyptische staatssecretaris van landbouw; Helmy Abouleish, CEO van SEKEM Initiative; Dr. Jean Marc Faurès, van FAO Regional Office for the Near East and North Africa; Prof. Dr. Franz-Theo Gottwald, CEO, Schweisfurth Foundation; Uwe Gehlen, van de German Development Cooperation; prominente leden van de World Future Council, zoals Dr. Hans Rudolf Herren, oprichter van de Biovision Foundation, Dr. Auma Obama, oprichter van de Sauti Kuu Foundation, Dr. Rama Mani, oprichter van Theatre of Transformation Academy en Thais Corrall, mede-oprichter van de Women’s Environment and Development Organization; ook spreken bekende experts op het gebied van agro-ecologie, zoals de Australische agronoom Tony Rinaudo en de Nepalese activist Shrikrisna Upadhyay die beiden de Right Livelihood Award voor hun werk ontvingen. 

Aan het evenement zit ook een Nederlands tintje: Poppe Braam, oprichter van het Nederlandse bedrijf DO-IT, behoort namelijk tot de sprekers. Het bedrijf is tevens één van de hoofdsponsors.

Tijdens het evenement bespreken bekende prijswinnaars, beleidsmakers en internationale experts oplossingen voor het vergroten van agro-ecologie in onder andere Afrika. Deze oplossingen omvatten vruchtbare grond en verbeterde inkomens voor boeren. Voorbeelden hiervan zijn de winnaars van de Future Policy Award in 2018 uit India, Ecuador en Senegal. 

Daarnaast worden tijdens het evenement degenen die een speciale vermelding 'Outstanding Practices in Agroecology 2019' hebben ontvangen in de spotlights gezet. Onder deze praktijken worden verstaan: methodes die kleinschalige boeren en duurzame voedingssystemen versterken en die veerkrachtige tuinbouwpraktijken promoten waarmee ecosystemen onderhouden worden en waarmee het aanpassingsvermogen aan klimaatverandering verstevigd worden. Onder de ontvangers van deze speciale vermelding bevindt zich de Farmer-Managed Natural Regeneration (FMNR) techniek, die door Tony Rinaudo in Niger ontwikkeld werd. Rinaudo is een Australische agronoom die in 2018 de alternatieve Nobelprijs de Right Livilihood Award won. Ook het SEKEM Initiatief in Egypte kreeg als mondiale, toonaangevende maatschappelijke onderneming een speciale vermelding. SEKEM won honderden hectaren woestijnland terug door gebruik te maken van biodynamische landbouwmethodes en hun producten voldoen aan de grootst mogelijke ethische, biologische en sociale eisen. Helmy Abouleish, Sekem's CEO, deelt hun ervaringen.

Agro-ecologie is een belangrijke weg in de overgang naar duurzame voedings- en landbouwsystemen. Het speelt een grote rol in het oplossen van ondervoeding, sociale ongelijkheid, bodemdegradatie, waterschaarste, klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Wanneer agro-ecologie op grote schaal toegepast wordt dan heeft het onmiddellijke gevolgen voor zowel ons leven als dat van de volgende generaties. Wereldwijd dringen wetenschappers en experts aan op 100% agro-ecologie en biologische landbouw om drinkwater en voeding voor iedereen te garanderen. Door praktische, effectieve oplossingen met lage kosten te laten zien, hoopt dit evenement beleidsmakers te inspireren om politieke acties te ondernemen om de weg naar agro-ecologie en bio-landbouw vrij te maken. 

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door Robert Bosch GmbH Startup Technology for Agroecology in the Global South (TAGS) en door de Schweisfurth Foundation. Vertegenwoordigers op het evenement zijn de CEO van Schweisfurth Foundation uit Duitsland en de mede-oprichter van Robert Bosch GmbH Startup Technology for Agroecology in the Global South (TAGS) eveneens uit Duitsland.

Helmy Abouleish, voorzitter van de raad van bestuur van de universiteit van Heliopolis: “De overstap naar duurzame voedings- en landbouwsystemen is van het grootste belang voor de verbetering van bodemvruchtbaarheid, de toename van de biodiversiteit, het versterken van het klimaat en om een boeren en hun families een fatsoenlijke bron van inkomsten te geven. De getoonde oplossingen laten zien dat een dergelijke overstap mogelijk is. De universiteit van Heliopolis laat met trots, samen met de World Future Council, z'n leiderschap op dit gebied zien. Beleidsmakers over de hele wereld zouden dit voorbeeld moeten volgen door dergelijke politieke acties te ondernemen."

Alexandra Wandel, directeur van de World Future Council: "Door agro-ecologie te vergroten is het mogelijk om ondervoeding, sociale ongelijkheid, klimaatverandering en verlies van biodiversiteit aan te pakken. Door effectief en holistisch beleid kunnen we onze voedings- en landbouwsystemen veranderen zodat mens en planeet het respect krijgen dat ze verdienen. Sikkim, Ecuador, Senegal, het SEKEM Initiative en Farmer Managed Natural Regeneration bewijzen dat het mogelijk is - en hoe. Zij zijn slechts een aantal van de oplossingen die we laten zien door middel van de Future Policy Award 2018 en de Outstanding Practices in Agroecology 2019 en ze vormen een deel van de groeiende beweging die bio-teelt en agro-ecologie nastreeft als een effectieve manier om Sustainable Development Goals te behalen. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen hebben een drievoudige werking -sociaal, economisch en bio-duurzaamheid- en zijn niet meer een wensdroom, maar kunnen bewaarheid worden."

Bezoek onze website voor meer informatie over het evenement en programma op: https://www.worldfuturecouncil.org/solutions-for-scaling-up-agroecology/

Meer informatie:

The Future Policy Award

De Future Policy Award is de eerste en enige prijs voor beleid ten gunste van de tegenwoordige en toekomstige generaties op internationaal niveau. De Award is ontworpen om beleidsmakers en publiek bewust te maken van het belang van goede landbouwpraktijken en regelwetgeving. Toekomstgericht beleid leidt tot het nemen van politieke besluiten rond duurzame en vreedzame maatschappijen. In samenwerking met FAO en IFOAM-Organics International benadrukt de Future Policy Award 2018 beleid rond het vergroten van de agro-ecologie als bijdrage aan de bescherming van leven en levensonderhoud van kleinschalige boeren, aan het garanderen van duurzame voedingssystemen en aan het in werking stellen van veerkrachtige landbouwsystemen. Meer informatie over de Future Policy Award 2018 is verkrijgbaar via deze pagina. 

Outstanding Practices in Agroecology 2019

De speciale vermelding 'Outstanding Practices in Agroecology 2019' toont praktijken die kleinschalige boeren en duurzame voedingssystemen versterken en veerkrachtige landbouwpraktijken promoten die helpen ecosystemen te handhaven en het aanpassingsvermogen aan klimaatverandering vergroten. Ze wordt georganiseerd door de World Future Council in samenwerking met Start up Technology for Agroecology in the Global South (TAGS) en vergroot het mondiale bewustzijn via voorbeelden en bespoedigen de overgang naar duurzame en vreedzame maatschappijen. In 2019 werden de Outstanding Practices in Agroecology gepresenteerd tere gelegenheid van de International Green Week en het Global Forum for Food and Agriculture in Berlijn, Duitsland. Meer informatie over de  Outstanding Practices in Agroecology 2019 is verkrijgbaar via deze pagina. 

The World Future Council

De World Future Council (WFC) werkt eraan om een gezonde planeet en eerlijke maatschappijen over te dragen aan onze kinderen en kleinkinderen. Om dit te bereiken focussen we ons op het identificeren en verspreiden van effectieve, toekomstgerichte beleidsmatige oplossingen en het promoten van hun implementatie wereldwijd. Jakob von Uexkull, oprichter van de Alternatieve Nobelprijs, lanceerde de World Future Council in 2007. We zijn een onafhankelijke, non-profit organisatie onder de Duitse wet en financieren onze activiteiten middels donaties. 

Heliopolis University

De Heliopolis University voor duurzame ontwikkeling is onderdeel van het SEKEM Initiative dat in 1977 werd opgericht om de Duurzame Ontwikkeling in Egypte te versterken door een holistisch concept dat ecologie, economie en maatschappij omvat. SEKEM is alom geprezen als 'Egyptische bio-pionier' en ontving in 2003 de Right Livelihood Award als businessmodel voor de 21e eeuw. In 2012 werd de universiteit geopend onder de paraplu van het SEKEM Initiative om holistisch hoger onderwijs te promoten bij jonge ondernemers voor een duurzame toekomst. 

Publicatiedatum: