Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Heegsma:

"Rustige peenmarkt na uitzonderlijk seizoen vorig jaar"

Tholen - De Hollandse peenmarkt verloopt nog kalm. "Afrika en een aantal reguliere bestemmingen vragen wel maar verder is het rustig op de exportmarkt. Sinds een week of zes zijn de Europese landen grotendeels zelfvoorzienend, Oost-Europa zien we niet of nauwelijks op de markt. Naar Belgiƫ gaat er in deze tijd van het jaar veldgewas heen, veelal van de Zeeuwse telers", vertelt Kees Heegsma uit Lemmer.

Klagen doet de Friese vollegrondsgroentenhandelaar echter niet. "Het gebeurt ook wel dat er na de vakantietijd heel weinig weggaat. Prijzen liggen rond de 10/11 cent en dat is boven de gemiddelde prijs voor deze tijd van het jaar. Daarbij verwacht ik dit jaar geen grote oogst, zowel in Nederland als de landen om ons heen. De droogte, schimmels als valse meeldauw, maar ook muizenvraat hebben de oogst gereduceerd. In het noorden van Duitsland heb ik een goede stand van het gewas gezien, maar in het Rheinland hebben de telers veel meer last gehad van de droogte en de muizen."

"Ik verwacht dat het geen jaar als vorig jaar worden. Het teeltjaar 2018 gaat als een uitzonderlijk jaar de boeken in. Na zo'n jaar zie je altijd dat er meer telers hun heil zoeken in de teelt. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is er een uitbreiding geweest van het areaal", vertelt Kees.

"Toch zagen we aan het einde van het bewaarseizoen vorig jaar dat de prijs van de peen aanzienlijk zakte. Op zo'n moment haken toch andere spelers in om het tekort op te vullen. Hieruit blijkt maar weer dat het in onze tak van sport toch lastig is om heel ver vooruit te kijken", zegt de handelaar. "Wel werd er door de droogte in Oost-Europa behoorlijk aan de vroege peen getrokken, zodat die nog voor een behoorlijke prijs is weggegaan."

De biologische peenhandel is anders dan afgelopen seizoen. "Vorig jaar leek de 'sky de limit', werd er driftig mee gespeculeerd en werden percelen zelfs per hectare verkocht. We zien het aantal omschakelaars wederom toenemen, maar op dit moment reageert de handel voorzichtig met aankopen," besluit Kees.

Voor meer informatie:
Heegsma BV
Kees Heegsma
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
T +31(0)514 56 92 24
F +31(0)514 56 93 97
M 06 53 24 48 28
E info@heegsmabv.nl 
W www.heegsmabv.nl