Yuri Blanken van de Drentse Aa

"Door met de hand te roeren krijgen we een extra stevige en smakelijke yoghurt”

Midden in het Nationaal Park De Drentse Aa staat de Drentse Aa. Hier wordt al meer dan 30 jaar ambachtelijke zuivel geproduceerd van biologische melk van boeren uit de omgeving. Yuri Blanken: “Desiree en ik hebben Drentse Aa 2 jaar geleden overgenomen. Ik ken het bedrijf al lang, onder andere uit de tijd dat ik nog bij Odin in Geldermalsen werkte. Daar was ik betrokken bij de oprichting van de kaasmerken Loverendale en Lingelaer.”

Lekkerste zuivel van Nederland
“Drentse Aa is een ontzettend leuk bedrijf. Het heeft precies het juiste formaat: niet zo klein als een boerderij-zuivelproducent, maar ook niet te groot. Daardoor kunnen we ons specialiseren en is er ook ruimte om op een ambachtelijke manier te werken. Dat ambachtelijke is ontzettend belangrijk voor ons en daardoor kunnen we de lekkerste zuivel van Nederland maken.“

Voorzichtig met de hand roeren
“Ik ben een kwaliteitsmens. Voor standyoghurt moet je bijvoorbeeld om de paar uur kijken of de Yogarde precies goed gerijpt is. Dat kan niet in een industrieel proces. Bij onze standyoghurt Yogarde wel. Onze karnemelk wordt gemaakt met volle melk, die nog echt gekarnd wordt. We zien tegenwoordig bijna alleen nog maar aangezuurde magere melk, die helaas ook karnemelk mag heten. En onze yoghurt wordt met de hand voorzichtig geroerd en niet verpompt. Hierdoor krijgen we een extra stevige en smakelijke yoghurt.”

Fanatieke voorstander van glas
“Ook bijzonder aan ons is dat we fanatiek voorstander van glas zijn als verpakking. Glas heeft de beste bewaareigenschappen. Het beïnvloedt de smaak namelijk niet. Ook  is het de meest duurzame verpakking. Het is wel zwaarder, maar je kan het eindeloos hergebruiken. Dat past precies bij onze filosofie.”

Bron: Odin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven