Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De pompoenoogst zal circa 30-40 procent kleiner uitvallen dan vorig jaar"

Gehalveerde bio-pompoenen binnenkort voor het eerst in Duitsland verkrijgbaar

Sinds begin juli worden de eerste Duitse pompoenen van dit jaar op de markt aangeboden. Vanwege het droge weersverloop in het huidige seizoen zal de oogst dit jaar kleiner uitvallen dan vorig jaar, verwacht Georg Thalhammer aan het begin van de Duitse hoofdoogst. "Momenteel gaan we uit van een circa 30-40 procent kleinere oogst dan vorig jaar", meent de Beierse leverancier van bio-pompoenen voor de Duitse levensmiddelenhandel.


Gehalveerde bio-pompoenen zullen vanaf begin september voor het eerst in de Duitse levensmiddelenhandel opduiken.

Men denkt ook dat de Duitse bio-pompoenen snel van de markt zullen zijn, vooral omdat ook discounters steeds meer overstappen op bio. "Aldi Süd biedt tegenwoordig alleen nog maar bio-pompoenen aan, Lidl biedt naast de conventionele pompoenen ook een Bioland-assortiment aan. Edeka en Kaufland bieden nu ook Demeter-pompoenen aan." De afgelopen jaren is het altijd zo geweest dat de bio-pompoenen hun marktaandeel gedurende het seizoen konden vergroten. De conventionele leveranciers hebben hun producten overwegend in het eerste stadium van het seizoen verkocht, zodat de bio-pompoenen pas later in grote hoeveelheden op de markt komen, vertelt Georg verder.

Rechts: grootleverancier Georg Thalhammer

Behoefte aan bio-pompoenen stijgt continu
Alles bij elkaar is de vraag volgens Georg snel gestegen, vooral in de wintermaanden. "Twaalf jaar geleden heb ik voor het eerst bio-pompoenen aan Aldi Süd geleverd. Destijds zijn we midden september begonnen. Direct na Halloween werden er echter al geen pompoenen meer aangeboden. Momenteel zijn er tot in de winter Duitse bio-pompoenen verkrijgbaar, waarna men naadloos overgaat naar het importseizoen." Lokaliteit speelt bij (bio-)pompoenen echter een belangrijke rol, weet Georg. "Zodra de eerste Duitse pompoenen arriveren, worden er geen Spaanse meer verkocht. Aan het einde van het seizoen c.q. in januari/februari duiken dan pas weer de eerste Nederlandse pompoenen in de handel op. Dit jaar zullen er vanwege de kleine oogst naar verwachting wel eerder Nederlandse pompoenen opduiken."


Verpakte gehalveerde pompoenen voor de Duitse levensmiddelenhandel.

Men ziet een duidelijke tendens dat het areaal voor bio-pompoenen parallel aan de continu stijgende vraag succesvol wordt uitgebreid. "Het aantal bio-telers neemt weliswaar toe, maar het zijn vooral de bestaande grootleveranciers die op grote schaal uitbreiden. De kleinere telers zetten daarentegen eerder in op de directe verkoop binnen de regio."

Nieuwe rassen voor de verwerking
De consumptiepompoen wordt over het algemeen steeds beter ontvangen door de consumenten, ziet Georg. Ter aanvulling van het productaanbod worden er daarom - in samenwerking met Aldi - dit jaar voor het eerst gehalveerde pompoenen aangeboden. "Ook proberen we nu met in blokjes gesneden pompoen op de markt te komen. Het is in ieder geval een spannend project: ik ben benieuwd hoe de daadwerkelijke vraag aan de PoS uit zal vallen."


De verwerkingslijn voor bio-pompoenen

De Hokkaido-pompoen maakt nog steeds 90 procent van de Duitse markt uit, hoewel ook enkele andere rassen de afgelopen jaren succesvol een inhaalslag maken. Georg noemt de butternut pompoen als voorbeeld: "Momenteel schommelt de vraag naar butternut pompoen nog jaarlijks. Ik ben echter van mening dat deze soort op de middellange termijn een vaste plaats op de markt in zal gaan nemen. In ons verwerkingsproject willen we als eerste Hokkaido als verwerkt product aanbieden: als alles echter volgens plan loopt zullen we ook gehalveerde butternuts en zelfs muskaatpompoenen gaan leveren."

Voor meer informatie:

Georg Thalhammer
Gesundes von Feld und Wald
Handel mit Biolebensmittel e.K.
Tannenweg 10
D-97854 Steinfeld
Tel.: 0049 9359 9090376
Fax: 0049 9359 9090415
Mobiel: 0049 171 5342785
georg@georgthalhammer.com 
www.georgthalhammer.com 
www.biofeinkost-onlineshop.de 

Publicatiedatum: