Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BD-boer hoopt dat Mark Zuckerberg ontwikkelproces kan versnellen

Waar blijft die onkruidrobot nou?

Tholen - Kan Mark Zuckerberg de ontwikkeling van een onkruidrobot versnellen? Alex van Hootegem van biodynamisch landbouwbedrijf Meulwater in Kruiningen hoopt van wel. Daarom heeft hij gisteren (25 augustus) een brief gestuurd naar de multimiljardair. Dit deelde hij op LinkedIn. In de brief uit hij zijn verbazing over het feit dat de lang beloofde onkruidrobot er nog steeds niet is. "Dat is bizar. We roepen al tien jaar dat hij er aan komt, maar het wachten duurt maar voort. Er gaat zoveel handwerk in onkruidbeheersing zitten en de strijd tegen onkruid vormt voor veel van mijn collega-landbouwers het belangrijkste obstakel voor omschakeling naar de bio-werkwijze", aldus Alex.

De BD-boer noemt in zijn brief diverse technologische ontwikkelingen die wel al plaats hebben gevonden. Zo komen de zelfrijdende auto's er aan en kan een chirurg bijvoorbeeld een patiënt 1000 kilometer verderop opereren. Wanneer techneuten en onderzoekers in Nederland een doorbraak realiseren in de ontwikkeling van de onkruidrobot, zijn ze van harte welkom op het bedrijf van Alex. "Ze mogen hem zeker hier komen uittesten."

In de brief staat onder meer:
"Er wordt aan gewerkt, maar het gaat me niet snel genoeg en ik ben ongeduldig. Waarom bestaat de onkruidrobot nog niet? We hebben de technologie en kennis er voor, maar er is een gebrek aan samenwerking en uitwisseling van kennis en ervaring." Daar zou volgens Alex de inbreng van Mark Zuckerberg van pas komen: "Jij bent een ster in het verbinden van mensen en ideeën. Het zou de wereld en mij helpen als jij en je organisatie en de mensen die met je samenwerken, het voortouw kunnen nemen bij het creëren van een wereldwijde gemeenschap voor niet-chemische onkruidbestrijding. Een platform waar ideeën, problemen, kennis, ervaringen, toepassingen, algoritmen, vragen en antwoorden worden uitgewisseld. Het zal helpen om de ontwikkeling naar een betere wereld te versnellen. Een wereld waarin we geen chemicaliën op ons voedsel en op het voedsel van onze kinderen spuiten."

De oogst gaat bijna van start bij het bedrijf aan de Hogenakkerweg 25 in Kruiningen, zo geeft Alex aan. Tot nu toe heeft hij goede verwachtingen. "Het is wel droog, maar er zijn gelukkig meer buien gevallen dan vorig jaar. Dat scheelt een berg. Qua opbrengsten doen we redelijk mee volgens mij."

Klik hier om de brief te lezen.

Voor meer informatie: alex@meulwaeter.nl, www.meulwaeter.nl