Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische varkenshouderij Overesch heeft Mooiste Modderpoel

“Ieder varken verdient een modderpoel”

Biologische varkenshouderij Overesch in Raalte wint dit jaar de prijs voor de Mooiste Modderpoel. "Als wij denken aan een goede modderpoel, dan denken we direct aan Overesch. Schaduw, modder en verkoeling. Precies wat de varkens wensen", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Met deze prijs wil Wakker Dier de familie Overesch in het zonnetje zetten. De zeugen van Overesch vinden verkoeling in een bad van water en modder, maar ook langs de schaduwrijke bosrand rondom de poel. De varkens kunnen zo toch het hoofd koel houden tijdens hete zomerdagen. De modder is bovendien goed voor de huid en helpt bij de bestrijding van parasieten en de genezing van wondjes. 

Zweten
Voor varkens is een modderpoel essentieel, omdat ze snel last hebben van warmte. Varkens hebben van nature een dikke vetlaag en kunnen niet zweten. Al vanaf een temperatuur van 20 °C kunnen varkens last krijgen van hittestress. Om toch af te kunnen koelen, duiken ze graag in een modderpoel. Dit doen ze het liefst samen, omdat het baden een sociale aangelegenheid is.

Vijftiende trofee
Wakker Dier wil dat alle varkens in Nederland toegang hebben tot een verkoelend modderbad en vraagt hiervoor jaarlijks aandacht. Nu voor de vijftiende keer. Met de Modderpoeltrofee wil de dierenwelzijnsorganisatie de groei van het aantal biologische varkensbedrijven in Nederland stimuleren. 

Groei
De biologische varkensstapel groeide in 2018 naar 97.000 dieren, een toename van zes procent ten opzichte van 2017. Overigens krijgen alleen de zeugen ook daadwerkelijk een modderpoel. Vleesvarkens en miljoenen andere varkens in Nederland zien nooit een poel. “Ze mogen in hun eigen uitwerpselen rollen om verkoeling te zoeken. Dat moet en kan écht anders,” zegt Hilhorst. “Ieder varken verdient een modderpoel.”

Voor meer informatie: www.wakkerdier.nl      

Publicatiedatum: