Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoofdthema BIOFACH 2020: 'Organic delivers!'

Het hoofdthema voor de BIOFACH 2020 is 'Organic delivers!'. Bio werkt – op veel niveaus. Het beschermt ons water, verbetert de vruchtbaarheid van de bodem en geeft biodiversiteit een boost. Bio beschermt het klimaat, is holistisch gezien gezond en garandeert de basisvoorwaarden voor het leven. BIOFACH, 's werelds grootste handelsbeurs voor bio-voeding, brengt tussen 12 en 15 februari 2020 de internationale bio-sector bij elkaar om het nieuwe jaar te introduceren in het Exhibition Centre Nuremberg. De sector bespreekt de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst en de antwoorden en oplossingen die een milieuvriendelijke manier van zakendoen kunnen bieden.  

Louise Luttikholt, directeur van IFOAM, is er zeker van: "Biologische boeren, bewerkers en handelaren geven een boost aan duurzaamheid op veel niveaus. In veel landen op de wereld worden milieuvriendelijke manieren van zakendoen geregeerd door strenge wetgeving. Maar de positieve invloed van deze praktijken gaat veel verder dan het keurmerk van een inspectie instantie of een bio-certificering. Bio-landbouwmethodes inspireren miljoenen – van landbouwers tot consumenten- en hele regio's om samen te werken aan een duurzame toekomst die geschikt is voor het leven van onze kleinkinderen. Steeds meer landbouw schakelen over naar bio-landbouw en meer en meer mensen kiezen bio-producten. Maar voor de bio-sector betekent 'bio' meer dan een positieve economische ontwikkeling. Uiteindelijk gaat het om het respect dat we willen geven aan ons milieu, ons water, onze bodem, biodiversiteit, klimaat en onze boeren. Dat willen we benadrukken in het hoofdthema van de BIOFACH 2020."

Prins Felix van Löwenstein, voorzitter van de German Federation of Organic Food Producers (BÖLW), voegt eraan toe: "Bio-landbouw en voedingsbewerking hebben een directe impact op alle levende wezens, van de kleinste microben in de bodem en dieren op onze bedrijven tot de menselijke gezondheid en welbevinden. Bio-bedrijven overal ter wereld laten al zien dat het loont om voorzichtig met onze natuurlijke bronnen om te gaan. Ecologie en economie sluiten elkaar niet uit. Op grotere schaal zien we dat bio een belangrijke rol speelt die het ons mogelijk maakt om veel belangrijke doelen te halen – op alle niveaus: de Sustainable Development Goals (SDG) van de VN en ook de milieu-, klimaat- en dierenbeschermingsdoelen van Duitsland en de EU."

Wetenschappelijke studies tonen aan dat bio al oplossingen biedt voor belangrijke toekomstige uitdagingen. Dit werd recent bevestigd door ’s werelds grootste studie van het Duitse Thünen Institute waaruit de volgende conclusie naar voren kwam:

  • Bio-landbouw beschermt water: bio-landbouw vermindert stikstofgebruik met 28%. In 71% van de gevallen presteerde bio-landbouw beter op het gebruik van schadelijke stoffen (stikstof, gewasbeschermingsmiddelen)
  • Bio-landbouw houdt de bodem vruchtbaar en bouwt nieuwe vruchtbare grond op: bodemvruchtbaarheid is goed voor bio-landbouw. De overvloed aan biomassa en wormen liggen respectievelijk 78% en 94% hoger.
  • Bio-landbouw stimuleert biodiversiteit: het heeft positieve effecten op biodiversiteit. Over het algemeen bevat biologische landbouwgrond 34% meer biodiversiteit. Het aantal soorten planten op landbouwgrond is 95% meer met bio-management. Voor vogels was de toename in soorten 35%.
  • Bio-landbouw steunt het gevecht tegen de klimaatverandering: gemiddeld bevatten bio-gemanagede bodems 10% meer bio-koolstof en een hoger jaarlijkse koolstofopslag ratio van 256 kilogram C/hectare.
  • Bio-landbouw beschermt de gezondheid: bio-landbouw zorgt ervoor dat schadelijke stoffen uit natuurlijke systemen gehouden worden en mensen niet bereiken. Bewerkers van bio-producten gebruiken schadelijke toevoegingen. En klanten die bio willen hebben liever vers bereide maaltijden dan kant-en-klaar producten, en ze eten minder vlees.
  • Bio-landbouw genereert inkomen voor hele families: bio-landbouw levert een betrouwbare bron van inkomen voor mensen in landelijke gebieden. Dit geeft een boost aan landbouwgemeenschappen en vermindert de trek naar de stad. Bio-landbouw speelt hierom een belangrijke rol in duurzame ontwikkeling.

Volgens deskundigen uit de sector tonen deze voorbeelden aan dat een ‘milieu voetafdruk’ veel meer inhoudt dan alleen economisch succes. Prins Felix van Löwenstein: "Deze wetenschappelijke inzichten laten zien dat bio een op de toekomst gericht economisch systeem vertegenwoordigt waarin prijzen de realiteit van het milieu reflecteren en voedselproductie eerlijk en duurzaam gemanaged wordt. Elke hectare bio-land en elk bio-product draagt al bij aan een duurzame toekomst voor onze planeet. Bio-landbouw is de manier waarop we efficiënt onze voedingsproductie kunnen transformeren."

Louise Luttikholt: "Het zou kunnen dat we nog niet precies doen wat onze voedingssystemen in de toekomst eisen. Maar we kunnen voortgaan op de ervaringen van miljoenen bio-telers, bewerkers en handelaren over de hele wereld en leren van de innovaties die in bio-landbouw gemaakt worden. Wat we zeker nodig hebben en wat echt mogelijk is zal snel duidelijk worden: duurzame voedingsproductie  die de grenzen van wat de planeet kan leveren niet overschrijdt en die ingebakken is in onze gemeenschappen. Voedingsproductie die voor het milieu zorgt en tegelijkertijd mensen voorziet van een inkomen. Voor ons is het belangrijk dat klanten, boeren en politici de transformatie van onze eetcultuur als een mogelijkheid zien. We moeten dit daarom met beide handen aangrijpen. Alleen als we de grote voordelen van bio werkelijke begrijpen zullen we systemische antwoorden kunnen geven, betekenisvolle discussies kunnen aangaan en de transformatie vleugels kunnen geven. Binnen de bio-sector zijn we ons allemaal bewust van de noodzaak van het constant finetunen van bio, dat we moeten investeren in onderzoek en training van arbeidskrachten en dat de politiek het transformatieproces moet versnellen.”

Elk jaar wordt het hoofdthema van de BIOFACH bepaald door een internationale beschermheer/vrouw van BIOFACH, IFOAM - Organics International; de nationale ere sponsor

Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW); en ‘s werelds toonaangevende handelsbeurs voor bio-voeding.  

Vragen over de toekomstige belangen waar het BIOFACH Congres zich op focust:

  • Wat zijn de positieve effecten van bio-landbouw en wat is de bijdrage ervan aan de handhaving van biodiversiteit? Hoe heeft bio-landbouw effect op CO2 en biodiversiteit? Welke wetenschappelijke inzichten zijn hieromtrent beschikbaar?
  • Hoe kunnen beleidsmakers de transformatie naar bio-landbouw en van onze eetcultuur aanmoedigen en welk beleid en welke communicatiestrategieën zijn het best?
  • Hoe draagt bio-landbouw bij aan het mondiale gevecht tegen honger en klimaatverandering of aan uitbreiding van de woestijn?
  • Wat betekent bio voor het grote geheel? Hoe kunnen milieu en economie duurzaam gecombineerd worden? Hoe kunnen armere streken voordeel hebben van bio-landbouw?

Hoofdthema voor BIOFACH 2020: 'Organic delivers!' Deel je ideeën op het BIOFACH Congres! Het Congres wordt gehouden parallel met ’s werelds toonaangevende handelsbeurs voor bio-voeding en de afzonderlijke onderdelen focussen op het hoofdthema 'Organic delivers!'. Met meer dan 9.000 deelnemers en bijdragen aan de discussie is de BIOFACH het grootste internationale kennis- en netwerkplatform in de sector. Ook in 2020 zijn exposanten en bezoekers, vertegenwoordigers van de media en beleidsmakers uitgenodigd om hun onderwerpen als deel van het Call for Ideas op www.biofach.de/en in te dienen, om mee te doen in het Exhibition Centre Nuremberg van 12-15 februari en om de jaarlijkse bijeenkomst van de sector te gebruiken als springplank naar hulp aan het vormgeven van de toekomst.

Voor meer informatie: www.biofach.de

Publicatiedatum: