Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Birgit Gutberlett van Ökobo over het vroege appelseizoen van dit jaar

"Prijsverschillen met de appelen van de oude oogst mogen niet te groot zijn"

Het biologische hardfruitseizoen is dit jaar een paar weken later begonnen dan vorig jaar. De vraag naar de eerste vroege appelen is ondanks de vakantieperiode tot nu toe echter heel goed geweest, meldt Birgit Gutberlett van de afzetcoöperatie Ökobo uit het Duitse Meckenbeuren. "Ondanks de aanwezigheid van appelen van de oude oogst, die erg aantrekkelijk geprijsd zijn, gaan de vroege appelen continu in en uit."


Plukrijpe appelen in de regio Bodensee / Foto: ÖKOBO GmbH

Vorig jaar was er aan het begin van het seizoen bij de vroege appelen sprake van een erg hoog prijsniveau: "Het prijsverschil met de oude oogst die nog in bewaring ligt, mag echter niet te groot zijn, waardoor we de prijs iets naar beneden hebben aangepast. Colina en Deljonca zijn qua teelthoeveelheid de belangrijkste rassen binnen de natuurvoedingshandel", vertelt Birgit verder.


Deljonca, Colina en Delbard Estivale worden momenteel in grotere hoeveelheden verhandelt, de vroege rassen Sansa en Discovery zijn reeds op. De huidige kiloprijs ligt momenteel voor het volledige vroege appelassortiment 0,10 €/kg onder het niveau van vorig jaar. / Foto: ÖKOBO GmbH

Over het gehele spectrum gezien geldt: er mogen niet te veel vroege appelen ter beschikking staan en het seizoen moet tegen eind augustus definitief beëindigd worden, vat Birgit kort en bondig samen. "De vroege appelen hebben een zeer korte verkoopperiode. Zodra de eerste rassen van de hoofdoogst op de markt verkrijgbaar zijn, is er nauwelijks nog vraag naar vroege appelen. Dat wil zeggen, we zullen ook niet op grote schaal nieuwe vroege rassen planten."


Birgit Gutberlett van ÖKOBO GmbH / Foto: ÖKOBO GmbH 

Gemiddelde oogst verwacht
Er wordt tevens een naadloze overgang naar de hoofdoogst verwacht, luidt het verder. Begin september c.q. tot week 36 zullen op basis van de huidige verwachtingen de eerste Gala- en Elstar-appelen beschikbaar zijn, bevestigt Birgit. "Qua hoeveelheid zullen we iets minder dan afgelopen jaar oogsten. Maar alles bij elkaar zullen we desondanks een gemiddelde oogst bijeenbrengen."

Het hoofdras in de regio Bodensee is reeds sinds enkele jaren Topaz. Daarnaast wordt overwegend het standaardassortiment van Elstar, Gala en Jonagold geleverd. "Eén ras dat echter een grote inhaalslag gemaakt heeft is de Natyra. Om te telen is het niet het makkelijkste ras, maar er is wel continue vraag naar tegen fatsoenlijke prijzen. Ook de laatste partijen in juli waren kwalitatief uitstekend."


Medewerkers van de coöperatie / Foto: ÖKOBO GmbH 

Het hele jaar door lokale bio-appelen 
Buiten het hoofdseizoen wordt er in de natuurvoedingshandel volgens Birgit nauwelijks teruggegrepen op geïmporteerd bio-hardfruit. Alleen de rassen die niet meer uit de koelhuizen beschikbaar zijn worden vanuit het buitenland afgenomen. "Er wordt alleen aanvullend wat uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika geïmporteerd: binnen de natuurvoedingshandel hebben we ook eerder te maken met de meedenkende consumenten die ook actief Duitse bio-appelen in de schappen verlangen zolang deze beschikbaar zijn."


Binnenkort begint de hoofdoogst van de bio-appelen in de regio Bodensee / Foto: ÖKOBO GmbH

Decentrale afzetstructuur
Uit de oorspronkelijke telersvereniging Ökobo ontstond begin jaren '90 een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, bestaande uit marketeers en zelfstandige bedrijven. De decentrale structuur garandeert een bepaalde flexibiliteit en slagkracht, en de toegevoegde waarde blijft bij de teeltbedrijven. Appelen vormen het hoofdproduct van het bedrijf, het assortiment wordt aangevuld met peren en zachtfruit. De traceerbaarheid van de producten tot aan de teler is van oudsher een belangrijk handelsmerk van het bedrijf.

Voor meer informatie:
Ökologisches Bodenseeobst (ÖKOBO GmbH)
GF: Birgit Gutberlett
Eckener Str. 34
88074 Meckenbeuren
Telefoon 07542 9408754
Telefax 07542 9408753
info@oekobo.de 
www.oekobo.de  

Publicatiedatum: