Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Martin Wöhlcke, Westhof Bio:

"Vraag naar bio-broccoli kan niet gedekt worden"

Bij het bedrijf Westhof in Schleswig-Holstein is de broccoli-oogst momenteel in volle gang. Het seizoen verloopt normaal, vertelt Martin Wöhlcke van de salesafdeling van het bedrijf: "We zien een normaal seizoensverloop - de prijzen zijn goed, op het niveau van de voorgaande jaren." De toegenomen vraag op de markt kan vanwege de beperkte beschikbaarheid van areaal helaas echter niet volledig gedekt worden. "We hopen dat we voor het komende seizoen 2020 er nieuwe grond bij kunnen krijgen om uit te kunnen breiden." Voor de rest van het seizoen 2019 wordt een normaal verloop verwacht.

Terwijl sommige regio's van Duitsland met de hitte te kampen hadden, was het weer in de regio Dithmarschen minder extreem: "We hadden slechts een paar dagen extreme hitte. Hierdoor merken we momenteel nauwelijks uitwerkingen op de culturen die we telen." Het met klimaatverandering verbonden en vaker optredende extreme weer baart het bedrijf Westhof echter toenemend zorgen. "De zeekleigrond hier biedt ons in droogteperiodes vanwege haar naar verhouding goede vermogen om water vast te houden weliswaar een voordeel tegenover veel andere gebieden in Duitsland, maar in het droge jaar 2018 hadden ook wij het zeer moeilijk waardoor we een tweede irrigatie-installatie aangelegd hebben. De ervaring leert dat eerdere weersextremen zoals hevige regenval of hagel de grootste problemen bij Westhof veroorzaken," aldus Martin.

In het huidige tijdperk van superfood is broccoli een favoriet onder de consumenten geworden. Ook bloemkool is populair. Bij de teelt blijven de verhoudingen tussen broccoli en bloemkool qua hoeveelheid vrij gelijk, aldus Martin. Meer 'exotische' variëteiten zoals romanesco, mini-broccoli of bonte bloemkool zijn nog nicheproducten en niet volledig in de biosector aangekomen. 

Dithmarschen staat bekend om haar koolteelt, vooral de sluitkool staat met lage prijzen echter al jaren onder druk: "We nemen sluitkool net als bijvoorbeeld wittekool en rodekool alleen uit contractteelt af. De oogst begint zo langzaam aan, de vraag daalt echter jaarlijks verder. De consumenten hebben liever bewerkte producten."

Naast broccoli en bloemkool worden er momenteel ook andere groenten uit de volle grond in biokwaliteit geoogst: "Momenteel is het de beurt aan wortelen en boerenkool. Over twee tot drie weken rekenen we op de eerste suikermaïs en de eerste rode bieten."

Technische vernieuwingen
Een ander project van het bedrijf is de ontwikkeling van een autonome robot. Deze is zo geprogrammeerd dat hij groenten kan onderscheiden van ongewenst onkruid – en deze acht keer sneller dan met de hand kan verwijderen. Het project heeft bedrijfsleider Rainer Carstens samen met de 'Fachhochschule Westküste' (FHW) in Heide op gang gebracht. Door de geautomatiseerde onkruidvernietiging gaat hij het probleem van het gebrek aan arbeidskrachten in de landbouw aan: "Het wordt steeds moeilijker om voldoende handen voor het vermoeiende veldwerk te vinden."

Voor meer informatie:
Martin Wöhlcke
Westhof Bio-Gemüse GmbH & Co. KG
Zum Westhof 6
D-25764 Friedrichsgabekoog
T +49 4839-9535-26 
[email protected]
www.westhof-biohandel.de 

Publicatiedatum: