Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse teler van biologisch exotisch fruit profiteert van gat in de markt

De Zuid-Afrikaanse Windbult Boerdery zet zijn fruit de hele herfst en winter op de Zuid-Afrikaanse markt af.  De biologische mango's worden geteeld in de heuvelachtige Limpopo regio.

Teler Danie Basson houdt zich aan een intensief biologisch programma bestaande uit onder meer biologische gewasbescherming. Samen met zijn vrouw Jeanette, een microbiologe, past hij deze teeltwijze al zeven jaar toe.  

Danie Basson runt zijn onderneming in Munnik en Levubu en kan hierdoor profiteren van lucratieve afzetvensters, niet alleen voor zijn mango's maar ook voor avocado's. Beide fruitsoorten profiteren van de vroege sterke vraag op de lokale markt en van het late Zuid-Afrikaanse exportseizoen, wanneer de volumes op de Europese markt dalen. Ook teelt het bedrijf in de wintermaanden zoete aardappelen.

Danie heeft ook de leiding heeft over een tuinbouwonderneming van de zwarte gemeenschap: de Maluma Farming Enterprise, die hij uit de rode cijfers heeft gehaald en die nu weer winst maakt dankzij de teelt van avocado's, macadamia's, lychees, bananen en zoete aardappelen. 

Hotels zijn belangrijke afnemers in de wintermaanden
“Een groot deel van onze mango's wordt afgenomen door vijfsterrenhotels, die het fruit op hun menu hebben staan en die weten dat er van ons product niks weggegooid hoeft te worden, zoals bij importmango's uit Zuid-Amerika wel het geval is. We leveren ook aan lokale markten. Helaas verkeren we niet in de logistieke positie om rechtstreeks aan klanten te kunnen leveren," zegt Danie. "In deze tijd van het jaar kunnen de prijzen fors oplopen. De hotels betalen tot €4,70/kg om verse mango op hun menu te kunnen zetten. Ik krijg ook veel telefoontjes van huisvrouwen die me zeggen dat ze onze mango's fantastisch vinden maar zich afvragen waarom ze zo duur zijn."

Danie, die al sinds 1985 mango's teelt op het bedrijf dat wijlen zijn vader destijds oprichtte, zegt dat het klimaat hen in staat stelt om in maart al te starten met Heidi om vervolgens vanaf september door te gaan met Sensation, Kent en Keitt, lang nadat andere mangotelers hun seizoen al hebben afgesloten. Als hij over meer water zou beschikken (er valt maximaal 450 mm per jaar), dan zou Danie ook vroege Tommy Atkins aanplanten. Waterbeheer is echter de enige beperkende factor waar het bedrijf rekening mee moet houden. Door het koolstofgehalte in de bodem te verhogen, houdt deze het water beter vast.

“Ik doe er alles aan om mijn gewassen te beschermen en we beperken het gebruik van chemicaliën tot het minimum. Ik wil echter wel de mogelijkheid openhouden, mocht de situatie daarom vragen."

Op het areaal van slechts 6 hectare, waar duizenden bomen per hectare zijn aangeplant, worden de bomen laag gehouden. Dit maakt intensief boomgaardbeheer mogelijk, zoals het verwijderen van oude bloemen tijdens het plukken. De bloemstelen produceren ethyleen en dit is nadelig voor de ontwikkeling van de nieuwe bloesem. 

Avocado's van februari tot oktober
Het bedrijf teelt ook avocado's. De eerste Fuerte-avocado's worden begin februari geoogst en zijn uitsluitend bestemd voor de binnenlandse markt. Het meeste fruit is bestemd voor rijpprogramma's.

"De afgelopen vier jaar is de Zuid-Afrikaanse markt voor avocado's en mango's veel beter geworden. Waarom zou ik mijn fruit exporteren als de prijzen op de lokale markt hoger zijn dan die voor de export? De exportprijzen van vroege Hass-avocado's waren dit seizoen niet al te best maar met het ras Lamb Hass richten we ons op de laatste twee weken van september en de eerste twee weken van oktober, een periode waarin de Europese markt zeer sterk is."

Over tweeënhalve week start het bedrijf met het rooien van zoete aardappelen in Levubu, die op de lokale markt onder het merk Pasella Boerdery worden verkocht. Het afzetvenster van de zoete aardappelen bedraagt twee maanden en loopt in de winter door totdat de volumes van andere telers weer toenemen.

Voor meer informatie:
Danie Basson
Windbult Boerdery
Tel: +27 82 397 3622
Email: danie.basson@xpress.co.za

 

Publicatiedatum: