Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Melissa den Beer Poortugael, Mobipers:

"Biologisch fruit wordt altijd 's ochtends geperst in een schone pers"

Tholen – Op 14 augustus zijn de eerste biologische appels geperst door Mobipers in Zoelen. Melissa den Beer Poortugael: "De appels komen uit de biologische boomgaard van Boomgaard de Fazant in Dalem. Het zijn de vroege fruitrassen die nu al geperst worden. De volgende appelrassen zijn geperst: Zigeurinnen, Zoete Bloemee, Colina en Discovery. Ook Claps peren zijn meegeperst."

"Biologisch fruit wordt altijd 's ochtends geperst in een schone pers, zodat geen 'besmetting' met het gangbare fruit kan plaatsvinden", vertelt Melissa. "Mensen wachten er op totdat het geperst is en dan gaan ze met hun warme gepasteuriseerde sap naar huis. We zijn zo'n acht jaar geleden begonnen met het persen van biologisch fruit en steeds meer biologische fruittelers weten ons inmiddels te vinden."

Mobipers perst ook fruit in kleinere hoeveelheden. Om precies te zijn vanaf 75 kilogram. Klanten, zowel particulier als telers, hebben dus altijd sap van hun eigen oogst.

"Boomgaard de Fazant is bijvoorbeeld een hoogstamboomgaard. Voor fruit van hoogstamrassen is geen veilingsprijs. Het is voor de teler dus lastig om dit fruit te verkopen, maar door hun fruit te persen, wordt een mooi sap gemaakt van verschillende rassen dat heel vol van smaak is. Het persen van dit fruit helpt om de hoogstamboomgaarden in stand te houden, omdat ze zo een markt voor hun sap creëren", zegt Melissa. Op de vraag of ze het sap ook heeft geproefd, zegt ze volmondig: "Ja, de geur alleen al van de nieuwe oogst is natuurlijk heerlijk."

Bij Mobipers wordt zo'n 1200 kilogram per uur geperst. Dit is gelijk aan vier grote kuubskisten. Het saprendement is 65 tot 70 procent. Dit houdt in dat er uit 100 kilo appels 65 tot 70 liter sap kan worden geperst. "Tot eind november zijn we wel druk met persen. Natuurlijk wordt er heel het jaar door geperst. Tot september komen voornamelijk particulieren langs om hun sap te laten persen en daarna de fruittelers."

Het biologische sap van Boomgaard de Fazant is verpakt in een 5-literverpakking met een tapkraantje en is bestemd voor de verkoop. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Fred Klercq van Boomgaard de Fazant, tel. 06 57421791.

Voor meer informatie:

Mobipers
Melissa den Beer Poortugael
06 54625850
www.mobipers.nl
www.boerderijderit.nl