Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Assortimentsuitbreiding Odin in volle gang

"Ondernemers kunnen zelf kijken welke groothandel bij hen past"

Tholen - Odin is druk doende met de uitbreiding van het groothandelsassortiment. Het distributiecentrum in het Groningse Marum wordt met 1.500 vierkante meter uitgebreid, wat ruimte biedt voor ongeveer 1.000 nieuwe producten (droogwaren en non-food). "De eerste nieuwe producten zijn we inmiddels al aan het uitleveren. Tot half oktober komen er nog elke week de nodige nieuwe producten bij. Van de 1.000 nieuwe producten zijn er op dit moment al 200 beschikbaar en daar komen er deze week nog 80 bij", vertelt Odin-directeur Merle Koomans van den Dries.

Een foto van 18 juli, toen de eerste stellingen opgebouwd werden. 

Merle spreekt over een enorm hectische periode. "Niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten is er de afgelopen tijd heel veel veranderd. In mei hebben we ons automatiseringssysteem omgezet. We gebruiken in Marum nu hetzelfde systeem als in Geldermalsen. Dit was een heel project, zo kregen alle DKW-artikelen een nieuw artikelnummer, ook veranderden klantnummers, pakbonnen en factuuropmaak. Behoorlijk ingrijpend en het zou geen automatisering zijn als er niet van alles ook niet meteen goed ging. We zijn onze klanten dankbaar voor hun geduld en flexibiliteit gedurende deze periode."

De uitbreiding in Marum was echt noodzakelijk, benadrukt Merle. "In Marum was geen ruimte meer voor nieuwe producten. We keken al naar de mogelijkheden, maar dit is door de overname van Natudis door Udea zeker versneld. In juni kwam dit pand voorbij, op ongeveer 1 kilometer afstand van het andere pand in Marum. Prima te doen dus. Daarom besloten we door te pakken."

Deze foto is op 15 augustus genomen, in de tweede week dat Odin al producten vanuit het extra magazijn kan leveren. Het magazijn vult zich de komende weken steeds verder…

Voor de financiering koos Odin voor een bijzondere constructie: Omdat voor de uitbreiding van het assortiment een flinke extra voorraadfinanciering nodig was, vroeg Odin haar 8.900 leden om gedurende de opstartfase een deel van de voorraad mee te financieren. Dit via een kortlopend voorraadfonds van de biologische foodcoop. Binnen twee dagen brachten de leden ruim 550.000 euro bijeen. "We hadden niet verwacht dat dit zo zou gaan. We zijn heel blij dat we zoveel steun krijgen van onze leden. Dat geeft echt een stimulans om op deze manier door te gaan."

Odin-collega's uit alle geledingen (winkels, distributiecentrum, sales, HRM, financiën, webwinkel, managementteam, ledenraad, OR, et cetera) die de afgelopen maanden aan het strategisch meerjarenplan van Odin hebben meegewerkt.

Positie Odin in de bio-markt
Er is het afgelopen jaar veel gebeurd in de biologische markt. Odin fuseerde met De Nieuwe Band en Udea nam Natudis over. Hoe ziet Merle de positie van Odin op dit moment? "We zien allerlei nieuwe initiatieven ontstaan, groot en klein. Dat is mooi om te zien. Udea en Odin vullen elkaar in mijn ogen vooral aan. Het zijn twee heel verschillende bedrijven. Zij zijn supergroot, Odin is nog veel kleiner. Ondernemers kunnen zelf kijken wat het beste bij hen past, er zijn er gelukkig voldoende die zich goed thuisvoelen bij ons. Wij blijven gewoon ons ding doen om zo van toegevoegde waarde te zijn. Hoe beter wij dit doen, hoe blijer iedereen is. Voor ons is het belangrijkste dat onze klanten zich kunnen blijven onderscheiden. Daar doen we alles aan. We hopen dat deze assortimentsuitbreiding hier aan zal bijdragen."

Herbouw Breda
Te midden van alle vernieuwingen werd de Odin-winkel aan de Ginnekenweg in Breda op 5 juni door een grote uitslaande brand getroffen. De hechte organisatie zette alle zeilen bij en niet lang daarna werd al een noodwinkel geopend. Merle erkent dat ook dit niet zonder slag of stoot verliep. "We zijn na de opening tegen wat problemen aangelopen. Zo kampten we met temperatuurproblemen aangezien we de noodwinkel net voor de warmste week van het jaar openden. Na de installatie van een airco lijkt dit nu voldoende onder controle. We gaan na de bouwvak beginnen met de herbouw van de vroegere winkel en hopen deze voor de Kerst weer te heropenen."

Voor meer informatie:

Merle Koomans van den Dries
Odin
De Panpven 1-3
4191 GV Geldermalsen
0345 577133
m.koomans@odin.nl  
www.odin.nl