Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Teff Cereal Store uit Hooghalen gedecertificeerd

Op 11 juni 2019 heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van Teff Cereal Store B.V. uit Hooghalen ingetrokken en heeft Skal de aanwezige partijen biologische teff gedecertificeerd. Het bedrijf kan onvoldoende aantonen dat als biologisch verkochte teff inderdaad biologisch is. 

Achtergronden bij de decertificatie van het bedrijf en partijen teff
Naar aanleiding van meldingen uit 2018 van controleorganisaties uit Duitsland en Frankrijk over residuen van pesticiden in biologische teff 2018 is Skal een onderzoek gestart bij Teff Cereal Store B.V. De gehele voorraad biologische teff is bemonsterd en op basis van de analyseuitslagen op pesticiden geblokkeerd. Om de oorzaak van de aanwezigheid van de pesticiden te kunnen verklaren is onderzoek gedaan naar de herkomst van de partijen. Tracering van partijen bleek onvoldoende mogelijk te zijn en ook was de administratie niet op orde. Het is komen vast te staan dat er meer biologische teff is verkocht dan ingekocht. Deze constatering leidt tot het ernstige vermoeden dat het bedrijf gangbare teff heeft verkocht als biologisch of heeft vermengd met biologische teff. De geblokkeerde partijen teff zijn gedecertificeerd en het bio-certificaat is ingetrokken.

Decertificaties van bedrijven
De biologische sector kenmerkt zich door een goede naleving van de regels. Maar: als een bio-ondernemer de regels bij herhaling overtreedt, kan een decertificatie volgen. Een decertificatie van een bedrijf betekent dat het bedrijf geen biologische producten meer op de markt mag brengen. De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Traceerbaarheid van biologische producten en scheiding van biologische en gangbare producten, zijn belangrijke onderdelen van deze wetgeving. Bio-ondernemers moeten elke afwijking zo snel mogelijk aantoonbaar corrigeren, binnen de door Skal gestelde periode. Het intrekken van certificatie doet Skal alleen bij kritieke afwijkingen. 
Publicatie van een decertificatie vindt pas plaats nadat het decertificatiebesluit onherroepelijk is geworden. 

Voor meer informatie: www.skal.nl 

Publicatiedatum: