Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Variëteit aan rassenproeven zaadvaste rassen inspireert 130 groentetelers

Meer dan 130 Vlaamse, Waalse en Nederlandse biologische groentetelers kwamen op woensdag 7 augustus samen op CSA De Witte Beek (Bierbeek) tijdens de eerste Bingenheimer Saatgut Rassendag in België. Op uitnodiging van Bingenheimer Saatgut, hun Belgische verdeler Biosano en CSA De Witte Beek kwamen deze professionele groentetelers kennismaken met een 20-tal gewassen-rassenvergelijkingen, met in totaal bijna 100 groenterassen van Bingenheimer Saatgut, naast diverse referentierassen. Een ideale gelegenheid om die ruime variëteit aan zaadvaste rassen op het veld te ervaren, te proeven en om met elkaar uit te wisselen.

Een krachtig begin van vitale voeding
Bingenheimer Saatgut ziet zaadgoed niet als economische goederen maar als cultuurgoederen. Samen met de partners veredelaars en vermeerderaars kiezen ze daarom resoluut voor reproduceerbare, zaadvaste rassen, en bevorderen zij biologisch-dynamische en biologische veredeling.

Onder de aanwezige boeren en boerinnen klinken vele persoonlijke redenen om te werken met de zaadvaste rassen: de kwaliteit en de kiemkracht van het zaad, het belang dat Bingenheimer Saatgut hecht aan selectie op smaak, de rassenverscheidenheid, en de diversiteit aan smaken, kleuren en vormen. Jelle Jacobs, bio-boer op Le Pic-Vert (Rumes), benoemt vooral de vrijheid van de rassen en hoe belangrijk dat is voor boeren: "Ik gebruik zaadvaste rassen om vrijer te staan van de grotere zaadhuizen die veelal hybriden aanbieden. Als een ras en teelt mij in het bijzonder aanspreekt, kan ik 'op het veld' beslissen dat ik er verder mee aan de slag ga."

Bernd Vandersmissen van Bio Bij Bernd (Geetbets) is al jaren vaste klant: "De filosofie, de manier van werken en de openheid van Bingenheimer Saatgut geeft me een ontzettend gerust gevoel. Ik kan er als boer alle vertrouwen in hebben dat hun zaden een krachtig begin zijn van degelijke en vitale voeding: open en natuurlijk bestoven, niet gemanipuleerd of industrieel, met respect voor alle leven. En dat is zo fijn!"

Rassenvergelijkingen voor meer dan 20 groentesoorten
Op De Witte Beek in Bierbeek teelt bio-boerin Jen Nold op 1,20 hectare groenten en fruit voor 120 gezinnen via het ‘Community Shared Agriculture’ (CSA)-systeem: deelnemers kopen jaarlijks een ‘oogstaandeel’ en betalen hiermee hun deel van de werkingskosten van het bedrijf. In ruil oogsten ze het jaar rond een deel van de geteelde groenten en fruit.

Jen Nold: "We kiezen in de eerste plaats voor biologische, zaadvaste rassen. Daarnaast zijn smaak, kleur, robuustheid en diversiteit essentieel. Ik hou ervan om te experimenteren met nieuwe rassen en teeltwijzen en de deelnemers waarderen de ruime keuze in de variëteiten en de smaak heel erg."

Op vraag van en in samenwerking met Bingenheimer Saatgut en Biosano zette Jen Nold dit jaar meer dan 20 rassenvergelijkingen op met voornamelijk zaden van Bingenheimer Saatgut, aangevuld met biologische referentiezaden van andere zaadhuizen, ook hybridezaden en zaden uit Amerika, haar land van herkomst. Samen met haar medewerkster en stagiaires werkte ze ontzettend hard toe naar deze dag.  

Vandaag laten Jen en de adviseurs van Bingenheimer Saatgut de bioboeren op het veld rassenvergelijkingen zien van struikbonen, koolrabi, rode biet, wortel, peterselie, knolvenkel, sla, honingmeloen, watermeloen, courgette, paprika (vollegrondsteelt en beschut), chilipeper, aubergine, suikermais, komkommer, tomaat (buitenteelt en beschut) en ui. Ze delen hun ervaringen, staan stil bij teelttechnische aspecten, specifieke eigenschappen en gewenste omstandigheden. Ook rassen die het minder goed deden, bespreken ze open en dat wordt gewaardeerd. En de collega-groententelers observeren, proeven en gaan met hen in dialoog, over de courgettes bijvoorbeeld. De gestreepte courgette blijkt smaakvoller dan de groene courgette, al is hij minder lang te bewaren. En na 10 jaar ontwikkeling kan Bingenheimer Saatgut hier een zaadvast ras van gele courgettes laten zien, met goedgevormde, vrij korte vruchten die ook langer bewaard kunnen worden.

Lerend netwerk van veredelaars, telers en adviseurs
Bingenheimer Saatgut zet erg in op uitwisseling en netwerking met betrokken veredelaars, vermeerderaars en de groentetelers. Mieke Lateir, vertegenwoordiger bij Biosano voor Bingenheimer Saatgut in de Benelux, en organisator van de Rassendag: "Voor ons is het heel belangrijk om de ervaringen van de telers telkens mee te nemen, naar andere telers, maar ook terug naar het bedrijf en de veredelaars. We vormen samen een netwerk, delen eenzelfde ideaal en door te blijven leren van elkaar en elkaars ervaringen en advies, blijven we samen werken aan een ruime verscheidenheid van kwalitatieve, robuuste zaadvaste rassen. Daarom ben ik ook zo blij met deze eerste Rassendag in België en met het prachtige werk dat Jen en haar team hier kunnen laten zien en vind ik de talrijke aanwezigheid en het grote enthousiasme ook zo bemoedigend en deugddoend."

Dat deze dag naar meer smaakt, is ook te horen onder de aanwezigen. Vele telers nemen enkele rassennamen mee die hen blij verrasten, vaak in smaak, zoals de Philamina tomaat of de Saragossa Bataviasla en zijn gemotiveerd om nieuwe soorten te proberen, zoals de spaghettibonen of aubergines en paprika’s als vollegrondsteelt. Sommigen voelen zich ook bevestigd in hoe ze zelf aan het werk zijn.
Gust Deschamps, hovenier op het Kasteel Hex (Heks) "Het is niet altijd evident om keuzes te maken aan de hand van de beschrijvingen in de catalogus. Door het proeven van de verschillende variëteiten en door het horen van de ervaringen, kreeg ik een duidelijker beeld. Dat is voor mij de sterkte van deze Rassendag. Ik ben ook heel blij dat ik Jen haar werk en bedrijf heb gezien. Al die verschillende variëteiten, echt chapeau!"

"We spreken telers die geïnspireerd raakten om zelf meer te gaan experimenteren en in te zetten op smaak, en mensen die geraakt werden omdat de filosofie van Bingenheimer Saatgut hier ook in de praktijk hebben ervaren. En de verrijdbare serres (van Plasti-Serre in Rummen) op De Witte Beek? Die kregen er vandaag veel fans bij."

Voor meer informatie:

Mieke Lateir
Biosana
mieke.lateir@biosano.be
www.bingenheimersaatgut.de

Publicatiedatum: