Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
William Pouw, biologisch fruitteler:

"2019 is eigenlijk het jaar van de extremen"

Tholen - De eerste biologische Collina van William Pouw, biologisch fruitteler uit Schalkwijk, zijn nu beschikbaar. William vertelt dat het een heel moeilijk jaar is geweest. "We hebben nachtvorst gehad. En we hebben zelfs nog vorst gehad in juni. 2019 is eigenlijk het jaar van de extremen. Wisselend koud en warm. In de warme periode in juli hebben we, ondanks dat we kunnen beregenen, veel schade opgelopen door zonnebrand. Voor zo ongeveer 50.000 euro!"

biologische Collina appelen

Deze schade probeert de fruitteler nu met 10 man zoveel mogelijk te beperken door de slechte appelen te verwijderen, zodat de goede appelen meer ruimte krijgen om beter uit te groeien. William vertelt ook dat de peren momenteel erg lekker zijn, omdat ze een hoog suikergehalte hebben. Hierdoor hebben ze wel een probleem met de koolmezen, die het fruit ook erg lekker vinden. Al met al hebben ze dit jaar enorm hard moeten vechten om de oogst te redden. "Het suikergehalte in de appels en de peren is wel hoog, dus ze zijn dit jaar wel erg lekker."

William Pouw heeft veel last van de concurrentie uit Argentinië. "De Argentijnen leveren biologische appelen, die niet voldoen aan de strengere Europese normen, beneden de kostprijs." William roept mensen op om, nu het Hollands product beschikbaar is, vooral lokale en Hollandse producten te eten.

biologische Conference peren

Minister Carola Schouten heeft nu ook gezegd dat er meer lokale producten in de supermarkten moeten komen. "Laat mensen een keer goed naar het etiket van een product kijken en bedenken of ze de Nederlandse telers nog een toekomst gunnen. We hebben strengere eisen dan andere Europese landen op het gebied van bijvoorbeeld gewasbescherming. Onze loonkosten zijn hoger. We moeten meer premies betalen. Je krijgt hier wel een superveilig product voor terug dat eerlijk wordt geplukt. De arbeidsomstandigheden voor de plukkers zijn in Nederland beter dan bijvoorbeeld in Spanje."

biologische Triumphe peren

Momenteel zijn de volgende rassen biologisch beschikbaar: Collina-appelen, de Delbaar Estival van collega Jacco Merkers.  De Triumphe- en de Conference peren en de Santana en de Elstar appelen worden eind augustus geplukt.

Het Hollands bio-areaal neemt volgens William toe. "Er zijn wel wat nieuwe omschakelaars bijgekomen. Maar ik merk wel dat supermarkten eigenlijk veel meer zouden moeten doen in biologisch." 80% van zijn fruit wordt nu nog geëxporteerd. "We leveren wel gewoon aan supermarkten, maar het volume hiervan is nog te laag.", zegt William.

"De supermarkten blijven de overzeese appelen aanbieden omdat deze goedkoop zijn. De coöperatie in Argentinië stuurt het product naar Europa, zonder van tevoren een prijs af te spreken. De Nederlandse handel bepaalt de prijs achteraf. Nederlandse telers weten van tevoren welke prijs ze gaan beuren en de Argentijnse telers dus niet. Als je dan praat over Fairtrade of duurzaam, dan is dit niet echt fair en duurzaam. De Argentijnen zijn dus aan de goden overgeleverd op het moment dat ze handelen met Europa en de goedkope appelen zijn natuurlijk erg bedreigend voor de Nederlandse telers."

"De handelsbedrijven in Nederland hebben een soort verantwoordelijkheid. Als je een biologisch, duurzaam bedrijf hebt, moet je wel Nederlandse producten gaan voeren. En niet kiezen voor de goedkoopste optie!"

Voor meer informatie:
William Pouw
Fruitbedrijf William Pouw
Tel: 030 - 22 01 017
mail@williampouw.nl
www.williampouw.nl