Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zeker van opvolging, daardoor kunnen we investeren en doorgroeien"

Eerste Hollandse bio-pompoenen in de schappen

Tholen – Het Nederlandse pompoenseizoen bij De Terp Squashpackers in Erichem is officieel begonnen. Ook is de bouw van een nieuwe bewaarschuur bijna voltooid. "Eind juli is de eerste oogst uit eigen land binnengekomen. De primeur was voor Maatschap Corsten-Breukers uit Kelpen-Oler. Zij hebben een vervroegde teelt, waardoor ook het seizoen eerder aanvangt. Albert Heijn zit nu een week of twee op Hollandse bio-pompoenen", vertelt Jeroen Robbers. De Terp teelt zelf biologische pompoenen en werkt daarnaast samen met ongeveer 30 andere telers. "Deze telers beschikken samen over zo’n 200 hectare waarop pompoenen groeien. Deze pompoenen komen allemaal naar ons bedrijf. Wij voeren grotendeels ook het oogstwerk uit."

Jeroen Robbers.

De Terp is in 1997 begonnen met de pomoenenspecialisatie en heeft sindsdien een flinke groei doorgemaakt. "Wat we toen in een heel seizoen deden, doen we nu in één dag. De begintijd was zeker zwaar. Toen was het aanbod duidelijk groter dan de vraag en was het lastig om de pompoenen verkocht te krijgen. Wel had ik altijd het gevoel dat de pompoenteelt en -handel flink zou gaan groeien." Het bedrijf doet al meer dan twintig jaar zaken met Bakker Barendrecht/Albert Heijn. "Zij hebben ons goed geholpen met de promotie van de pompoen. De laatste tien tot vijftien jaar hebben zij meer bewustzijn gecreëerd omtrent pompoenen, onder andere met receptkaarten en promotie in Allerhande."

Jeroen geeft aan dat ze gaan voor een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering. "We werken inmiddels al een paar jaar volledig energieneutraal, zonder gas en volledig op eigen stroom. De daken van alle schuren liggen sinds 2010 vol met zonnepanelen. En we benutten de afvalwarmte vanuit de pompoenbewaring, voor verwarming van 5 wooneenheden en kantoren. Ook beschikken we over drie elektrische auto's." Het is sowieso een drukke bedoeling op het bedrijf. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van een nieuwe bewaarschuur, daardoor ontstaat er meer uitbreidingsruimte in de schuur waar het wassen en sorteren plaatsvindt.

De nieuwe bewaarschuur. 

De Terp durft dus duidelijk te investeren. Jeroen erkent dat dit onder meer het gevolg is van het feit dat hij zeker is van opvolging. Rinke, de zoon van Jeroen, is al sinds 2012 werkzaam binnen het bedrijf en is klaar voor opvolging. Hij heeft de biologisch-dynamische deeltijdopleiding Warmonderhof doorlopen. "Hierdoor kunnen we investeren en doorgroeien. Mijn verwachtingen voor de toekomst zijn positief. Vooral in het importseizoen is er nog veel te winnen. Pompoenen zijn van een seizoensproduct een jaarrond product geworden, en worden steeds meer gewaardeerd door de consument." 

Voor meer informatie:

Jeroen Robbers
De Terp Squashpackers
Lutterveld 2A
4117 GV Erichem
0344 682009
[email protected] 
www.cvdeterp.nl