Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bio Queen appelen herkenbaar op de Europese markten"

Het appelseizoen in Polen is behoorlijk levendig, maar de situatie ligt een beetje anders voor deze specifieke appelexporteur. Hoewel de biologische boomgaarden wel wat schade hebben opgelopen door het slechte weer, valt dit over het algemeen erg mee.

Het is onmogelijk om het Poolse appelseizoen saai te noemen. Van een overschot vorig jaar naar het tegenovergestelde dit seizoen door het slechte weer. Volgens inkoop- en kwaliteitsmanager Łukasz Michalak verloopt het seizoen tot nu toe redelijk goed voor het Poolse AgroQueens. "Over het algemeen was het vorige seizoen prima. We liepen tegen enkele uitdagingen aan door andere Europese landen die bekend staan om hun biologische appelen. Door hun voorraad was er eigenlijk geen ruimte op de markt voor Poolse biologische appelen, wat eigenlijk oneerlijke concurrentie was. Maar er gebeurden ook geweldige dingen. Zo zijn we samen gaan werken met winkelketens, wat heeft geresulteerd in een grotere verkoop. Ons merk, Bio Queen, is nu herkenbaar op Europese markten, dus dat is enorm positief!"

Wat rassen betreft, zijn de meest populaire appelen bekende appelrassen: "We hebben een toename in de vraag naar Gala Royal, Golden Delicious en Red Jonaprince gezien. Om een overschot te voorkomen, moeten wij ons als land richten op het telen van deze appels van goede kwaliteit in plaats van goedkopere rassen. Polen heeft het voordeel van een uitstekende geografische ligging, precies in het hart van Europa. We moeten hier ons voordeel mee doen door appels van hoge kwaliteit aan landen in heel Europa te leveren in plaats van grote hoeveelheden", legt Michalak uit.

Dit nieuwe seizoen heeft zijn eigen uitdagingen, vooral door het slechte weer in het land, zegt Michalak: "Eerst hadden we vorst. Hoewel veel boomgaarden hierdoor schade hadden opgelopen, heeft de vorst bij ons weinig schade veroorzaakt. We maakten ons meer zorgen over hagel. We verwachten echter wel dat het totale aantal gewassen in Polen dit jaar veel lager zal zijn dan vorig seizoen. Gelukkig heeft de hitte, die Polen onlangs trof, geen effect gehad op onze appelen, dit was wel het geval bij zachtfruit."

Dat zachtfruit zou het seizoen kunnen redden voor veel Poolse exporteurs, maar AgroQueens wil zich voornamelijk richten op hun eigen merk. "We willen de productie van onze appelen vergroten en ons eigen merk, Bio Queen, blijven promoten. We zullen het seizoen echter beginnen met zachtfruit, zoals blauwe bessen, frambozen, pruimen en kruisbessen. Ook exporteren we tijdens deze periode een aantal verschillende groenten, zoals paprika, bloemkool, broccoli, courgette, aubergine en komkommer. Boven aan de lijst staan blauwe bessen, die we aanbieden in verpakkingen van 125 gram, 250 gram en 500 gram", vertelt Michalak.

Voor meer informatie:

Łukasz Michalak
Agro Queens
Tel: +48 502 842 132 
[email protected]  
www.agroqueens.com 

Publicatiedatum: