Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mango's uit Senegal: meekijken van de boom tot aan de exportkist

BioTropic-inkoper David Buitenhuis was onlangs voor de eerste keer in Senegal onderweg. Hij bezocht daar de coöperatie Buur Sine, die haar bio-mango's aan BioTropic levert. In juli startte het oogstseizoen van de populaire mango's en David had de gelegenheid om het toegevoegde waardeproces in het land van de oogst tot aan de verzending met eigen ogen te volgen.


Tijdens de voorbereiding / Foto: BioTropic

Als eerste ging hij naar het verpakkingsstation, niet ver van Dakar. Daar kon hij meekijken hoe vers geoogste mango's uitgeladen werden. "De mango's worden vers, nog op de dag van de oogst, aan het verpakkingsstation geleverd om daar voorbereid te worden op de export. Dat is optimaal en lang niet overal gebruikelijk“, stelt David vast. 


Oogstwerkzaamheden op de plantage / Foto: BioTropic

De volgende dag bezocht David twee mangoplantages van de coöperatie. Op een gegeven moment is de weg niet meer van teer voorzien, de rit wordt avontuurlijk en leidt dwars door zanderige grond. De mangobomen groeien in de valleien van Niayes, een groter, vochtig gebied in het verder eerder droge Senegal. Om de erosie te vermijden zijn veel akkers door heggen omgeven. De bomen staan verstrooid midden in een verrassend karig landschap. "Ik had daadwerkelijk meer groen verwacht. Momenteel is echter ook de droge periode, regelmatige regen valt pas weer ongeveer vanaf midden augustus“, weet David. Mangobomen zijn echter zuinig: hun lange wortels graven zich diep in de grond.


Verpakte mango's voor de export / Foto: BioTropic

Nauwkeurig oogstproces
Met een mes aan een lange staaf worden de mango's geoogst. Direct na het plukken worden de lange stelen van de vrucht afgesneden. De plukkers zijn erin geoefend om niet met het kleverige sap in contact te komen dat rijkelijk uit de snijplek stroomt. Deskundig leggen ze het fruit met de snijplek naar beneden op de grond, zodat de mango's niet aan elkaar gaan plakken of beschadigd worden.


Verse mango's, klaar voor de oogst / Foto: BioTropic

De telers telen uitsluitend het ras Kent voor de buitenlandse handel. De middelgrote mango's zijn vezelarm en erg aromatisch. "Vergeleken bij andere herkomsten hebben Senegalese mango's een relatief korte transportafstand van de boom tot aan Duisburg. "Daardoor kunnen ze hun intensieve aroma behouden", zegt David.


In het verpakkingsstation / Foto: BioTropic

Kwaliteitswaarborging & traceerbaarheid
De verzamelde mango's worden vervolgens naar het verpakkingsstation gereden waar ze gewassen, gesorteerd en verpakt worden. "Bij ons werken er in het seizoen in totaal 120 werknemers, en 75 mangotelers leveren hun producten“, zegt Amacodou Diouf, die David alles laat zien. In het oogstseizoen werken veel studenten bij Buur Sine, om tijdens de semestervakanties hun inkomen te verbeteren. David leert tijdens zijn rondleiding in het verpakkingsstation Fatou kennen, die rechten studeert. Verder ontmoet hij Fallou, die hoofdverantwoordelijk is voor de kwaliteitswaarborging tijdens de oogst. En dan is er nog Tschurro, zij let er in het verpakkingsstation op dat alles op orde is, controleert de vruchtkwaliteit en zorgt voor de traceerbaarheid van de mango's.

Voor meer informatie: www.biotropic.com 

Publicatiedatum: