Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hein Wolff: "Deze excessen bleken toch te gortig"

Veel schade door zonnebrand bij bio-zachtfruittelers

Tholen - Helaas hebben de biologische zachtfruittelers van Nautilus Organic veel schade opgelopen door de hitte eind juli. De rode bessen, bramen en frambozen hebben zeer grote schade opgelopen door zonnebrand. "Hierdoor konden veel ingeplande acties de afgelopen tijd slechts beperkt uitgeleverd worden. Het weekend van 27 en 28 juli is besteed aan het opschonen van de struiken om zo het nieuwe product de kans te geven te volgroeien. Er is een periode van herstel nodig en het duurt zeker nog een week voordat er weer redelijk geplukt kan worden. Gelukkig is het nu redelijk rustig weer en valt er niet extreem veel regen", vertelt Hein Wolff, algemeen directeur van biologische telerscoöperatie Nautilus Organic.

Op deze foto is de schade door zonnebrand duidelijk te zien.

Donderdag 25 juli is de temperatuur in Nederland voor het eerst boven de 40 graden uitgekomen. Hein: "Zachtfruit kan op zich goed tegen warmte, maar is heel gevoelig. En deze excessen bleken toch te gortig. In Oud-Sabbinge en Ingen, waar het overgrote deel van ons zachtfruit geteeld wordt, bleek het echt te warm. We hebben voor deze producten simpelweg geen alternatief, waardoor we dit tekort bijvoorbeeld niet met producten uit de kas konden opvangen. Door er eerlijk over te communiceren met onze afnemers en klanten hopen we het bewustzijn over de gevolgen van extreem weer te vergroten."

Zo ziet het er uit na zonnebrand. 

Of de extreme hitte ook gevolgen heeft voor het hardfruit, valt volgens Hein nog niet te zeggen. "Er is hierin in ieder geval nog geen schade gesignaleerd. Bij deze producten kunnen we dit pas tijdens de oogst en in de bewaring waarnemen."

En op deze foto goed volrijp product, om het verschil zichtbaar te maken.

Voor meer informatie:

Hein Wolff
Nautilus Organic
Ecu 21a
8305 BA Emmeloord
0321 328040
sales@nautilusorganic.nl 
www.nautilusorganic.nl