Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Biologische witlof maakt flinke groei door in VS"

De biologische en foodservice-sectoren zijn twee gebieden waar witloftelers in Californië grote kansen zien. Ze zeggen dat dit komt omdat witlof al als een speciaal product wordt beschouwd, en dat de toevoeging van biologische certificering de waarde van het product nog meer verhoogt.

"De biologische witlof is in het afgelopen jaar met 30 procent gegroeid", zei Mike Reed van California Endive Farms. "Het aanbieden van voorverpakte biologische producten biedt veel oplossingen voor retailers en we hebben op positieve reacties kunnen rekenen. Vanwege de manier waarop de witlofteelt werkt, hebben we vooruit gepland voor volgend jaar en is de biologische beschikbaarheid verhoogd."

Het grootste deel van de witlofhandel is in foodservice-sector
De foodservice-sector tonen steeds meer belangstelling in witlof, aldus Reed. Dit is vooral het geval voor luxe restaurants die iets speciaals en unieks aan hun gerechten willen toevoegen. Volgens Reed is 65 procent van de witlof voor de foodservice-sector bestemd.

"Witlof worden vaker aangetroffen in de foodservice-sector, waar we zien dat high-end restaurants die iets unieks willen aanbieden het met wijn combineren. We zien veel belangstelling en veel ruimte voor groei. Op dit moment werken we samen met een restaurantketen die een salade met witlof wil introduceren."

De teelt wordt een jaar vooruit gepland
Witlof worden op een heel bijzondere manier geteeld om de gewenste kleur te bereiken, evenals een jaarrond aanbod. De methode is op grote schaal in Europa gebruikt en California Endive Farms volgt een soortgelijk systeem. De zaden worden eerst in het veld gezaaid in de late lente tot de vroege zomer. Zodra ze enkele maanden groeien, worden de toppen in de herfst afgesneden en worden de wortels geoogst en opgeslagen in temperaturen van net onder het vriespunt en "blootgesteld aan sneeuw en wind", aldus Reed. "Ze moeten ongeveer 220 uur aan kou blootgesteld worden, wat zorgt voor een gezonde en stevige wortel." De koude omstandigheden zorgen ervoor dat de wortel in slapende toestand komt totdat de tijd komt om de wortel bloot te stellen aan lenteachtige omstandigheden waar het voor een tweede keer zal groeien, wat de witlof oplevert, die aan de teelteisen voldoet.

"We oogsten elke week", zei Reed. "We telen ook op verschillende hoogten en op verschillende velden in zuidelijk Oregon en Centraal-Californië, om een ​​nog grotere beschikbaarheid te kunnen garanderen. Wanneer de de wortels die zijn geoogst en opgeslagen klaar zijn, stoppen we ze in een teeltbak met een wateroplossing, en stellen we ze bloot aan lenteachtige omstandigheden: temperaturen van 10 tot 15 graden Celsius en hoge luchtvochtigheid. Na drie weken is de witlof volledig uit de wortel gegroeid en klaar om te worden geoogst en verpakt. Dit alles gebeurt in volledige duisternis om de gele kleur te behouden en extra bitterheid te vermijden."

Nieuwe verpakking
California Endive Farms introduceert een nieuw verpakking op zowel de Organic Produce Summit als de PMA Foodservice. Zoals eerder vermeld, worden biologisch en foodservice beide gezien als groeicategorieën voor witlof en daarom komt de introductie van de nieuwe verpakking op deze beurzen op het juiste moment.

"We introduceren een nieuw verpakking op beide evenementen", deelt Reed. "De nieuwe verpakking van 450 gram kan zowel door retailklanten als door groothandelaars worden gebruikt. Groothandelaars kiezen over het algemeen voor de verpakking met 900 gram. De verpakking van 450 gram biedt flexibiliteit en is een goede optie voor foodserviceklanten."

California Endive Farms staat bij standnummer 915 op de PMA Foodservice in Monterey.

Voor meer informatie:
Mike Reed
California Endive Farms
Ph: +1 (707) 375-1112 
www.endive.com

Publicatiedatum: