Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lenders-Peeters Organic Plants

“Veel afzet in Europa maar niet in Nederland”

Tholen - Lenders-Peeters Organic Plants uit het Limburgse Kessel en Neer is een relatief jong bedrijf dat 4 jaar geleden is ontstaan uit een samenwerking tussen Lenders prei- en aspergeplanten en het biologische teeltbedrijf Peeters-Mertens uit Neer. Hun bedrijfsactiviteit? De teelt van biologische prei- en aspergeplanten voor de Europese biologische telers.

Oogst
“Momenteel zijn we nog druk bezig met het oogsten van de preiplanten op het land,” vertelt Ruud Lenders, mede-eigenaar van het bedrijf. “De teelt is goed verlopen dit jaar. We liepen eerst wat achter op schema door het koude voorjaar maar hebben dat later weer ingehaald. De preitelers zelf zijn een week of 5 geleden ook begonnen aan de oogst van hun zomerprei. Voor deze teelt verkopen  wij biologisch opgekweekte superseedlings uit Marokko. De kilo opbrengst en prijsvorming is momenteel goed.”

Frankrijk
De markt voor de biologische preiplanten is gunstig. “Als bedrijf groeien we nog ieder jaar,” vertelt Ruud. “Van de Nederlandse markt alleen moeten we het echter niet hebben. We zien dat het biologisch areaal in Nederland redelijk stabiel blijft en weinig groeit. We hebben een goede afzet naar andere Europese landen als België, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Denemarken, Zweden en Zwitserland. Onze grootste afzetmarkt is Frankrijk.”  

Afwisseling op de percelen
Door de samenwerking tussen Lenders en Peeters-Mertens is het mogelijk om door te groeien omdat er ook bij Lenders ieder jaar nog percelen worden omgeschakeld voor bio teelt. Met de bio teelten van Peeters Mertens wordt naar een optimale vruchtwisseling  gekeken in combinatie met prei en aspergeplanten. “We hebben besloten in te stappen op deze markt omdat de vraag vanuit onze klanten naast de Marokkaanse bio planten meer en meer toenam naar bio planten uit Nederland van week 18 tot en met 31. Ons bedrijf kan dat bieden. Vooral omdat we een effectief beleid voeren op onze arealen. Biologische preiplanten mag je maar één keer in de twee jaar telen. Daarna moet je wachten. In de tussentijd teelt maatschap Peeters Mertens op onze braakliggende arealen groentegewassen als bijvoorbeeld  pastinaak of courgettes en groenbemesters. Zo komen we tot een optimaal teeltplan voor beide bedrijven en doorgroeimogelijkheden naar de toekomst.”

Voor meer informatie:
Ruud Lenders & Robin Peeters
Lenders-Peeters Organic Plants
Donk 3b
5995 PL Kessel
Tel: +31 (0)77 462 1909
info@organicplants.nl
www.organicplants.nl

Ruud Lenders
Tel: +31 (0)6 53767575
ruud@organicplants.nl

Robin Peeters
Tel: +31 (0)6 20049213
robin@organicplants.nl