Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verhit debat over verwarmde kassen

Geen Franse biologische kasgroenten meer in de winter

Biologische groenten die in een verwarmde kas geteeld worden. Volgens verschillende Franse organisaties is dit enorm tegenstrijdig, maar volgens de Europese bio-regels is er niets mis mee. Gisteren (11 juli 2019) is besloten dat het voor de Fransen mogelijk blijft om in verwarmde kassen te telen, maar er worden wat beperkingen opgelegd. Zo mogen er vanaf heden tussen 21 december en 30 april geen bio-kasgroenten op de markt gebracht worden die in verwarmde kassen op Franse bodem geteeld zijn. Ook zullen de betreffende kassen vanaf 2025 gebruik moeten maken van hernieuwbare energie.

De Europese regels stellen dat biologische telers de natuurlijke seizoenen moeten respecteren en zo verantwoord en duurzaam mogelijk energie moeten gebruiken. Een niet erg duidelijke richtlijn - daarom zijn in Frankrijk momenteel nog veertig verwarmde kassen te vinden waarin biologisch geteeld wordt. Dit aantal is groeiende: de vraag naar bio-groenten is momenteel hoger dan het aanbod. De verwarmde biologische kassen zijn echter een doorn in het oog van veel Fransen.

Deze week bleek dat bijna 100 parlementsleden de online petitie, gestart door onder andere Franse biologische organisatie FNAB en Greenpeace, steunden. Dit hebben zij duidelijk gemaakt aan minister van Landbouw Didier Guillaume. De petitie werd binnen zes weken door meer dan 80.000 mensen ondertekend. "We verwachten dat je op 11 juli naar deze stemmen luistert", aldus de parlementsleden tegen de minister. "Dit gaat niet alleen om verwarmde kassen, maar ook om de toekomst van zowel de landbouw als energie in ons land." Ze riepen op om het gebruik van verwarming in Franse bio-kassen volledig te verbieden.

Volgens Philippe Riffared, biologische kasteler en co-voorzitter van Grab Bio Center, is de houdbaarheid van verwarmde producten veel lager en worden deze op een niet-duurzame wijze geteeld. "We willen niet dat de consument zijn vertrouwen verliest in het biologische label", zegt hij en wijst erop dat het gebruik van CO2 door verwarmde productie veel hoger is dan bij niet-verwarmde productie. Andere telers wijzen erop dat in de zomer de onverwarmde gewassen door in de kas geteelde tomaten uit de markt worden geduwd.

Slechts drie maanden per jaar produceren
Natuurlijk is er ook een andere kant aan het verhaal. Kastelers proberen uit te leggen waarom ze verwarming nodig hebben. "Als we morgen moeten stoppen met de verwarming van onze kassen, betekent dit dat de Fransen Spaanse producten moet kopen in april en mei. Onze kwaliteit is echter veel beter", zei biologische teler Jean-Luc Roux tegenover Europe1. Hij teelt zijn tomaten met een biomassaketel en heeft vermindert daardoor de uitstoot van koolstofdioxide.

Tuinbouworganisatie FNSEA wijst erop dat de glastuinbouw juist milieuvriendelijk is, omdat het gebruik van chemicaliën en water beperkt wordt. Bovendien beperkt het de behoefte aan importproducten uit Duitsland, Polen, Israël of Argentinië. De organisatie stelt dat het verbieden van het verwarmen van kassen de concurrentie binnen Europa zou verstoren.

Ook de minister van Landbouw zei dinsdag 9 juli tegen senatoren dat de regering 'niet tegen' het verwarmen van kassen in de biologische landbouw is. "Wel zijn we fel tegen het telen van groenten en fruit in periodes dat de natuur dat normaal niet toelaat", drong hij aan.

Debat
Het moge duidelijk zijn: het was een verhit debat rond de onverwarmde kassen in Frankrijk. De beslissing over regelgeving hieromheen werd in de laatste acht maanden twee keer uitgesteld. Nu zijn de nieuwe regels duidelijk: het ministerie van Landbouw heeft aangekondigd dat de verwarming van kassen zal worden toegestaan, maar in een beperkte periode: vanaf nu mogen er tussen 21 december en 30 april geen bio-kasgroenten op de markt gebracht worden die in verwarmde kassen op Franse bodem geteeld zijn.

Publicatiedatum: